Hoppa till huvudinnehåll

USA:s nya ambassad i London erbjuder mycket bättre skydd mot terrordåd

USA:s nya ambassad i London har kostat över 800 miljoner euro
USA:s nya ambassad i London har kostat över 800 miljoner euro Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN USA,London

USA:s president Donald Trump har ställt in ett planerat besök till London där han skulle ha deltagit i invigningen av USA:s nya ambassad i den brittiska huvudstaden.

Enligt Trump ställer han in besöket eftersom han inte tycker om att hans företrädare Barack Obama sålde den gamla ambassaden alltför billigt.

USA:s nya ambassad i London den 12 januari 2018
USA:s nya ambassad i London den 12 januari 2018 Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN London,beskickningar,USA

Han anser att det var en dålig affär eftersom den nya ambassaden ligger avsides och har kostat en miljard dollar (830 miljoner euro).

Den gamla ambassaden fanns i den exklusiva stadsdelen Mayfair, medan den nya finns på en tidigare industritomt vid Themsen i stadsdelen Vauxhall.

Den nya ambassaden är en 65 meter hög glaskub som enligt den amerikanska regeringen representerar amerikanska värden som öppenhet och miljövänlighet.

Hoppa över Twitterpostning

Byggnaden är cirka 30 meter från närmaste gata och det ska inte gå att genomföra bilbombsattacker mot byggnaden. Bland annat en vallgrav skyddar byggnaden mot attacker. Byggnaden är också konstruerad att motstå explosioner.

Amerikanska ambassader har redan länge varit potentiella mål för terrorattacker riktade till exempel mot USA:s utrikespolitik.

Beslutet om en ny ambassad fattades av Bushadministrationen av säkerhetsskäl år 2008. Säkerhetsaspekten blev av största vikt efter bombdåden mot USA:s ambassader i Tanzania och Kenya och efter terrordåden den 11 september 2001.

Hoppa över Twitterpostning

Säkerhetsexperten David Videcette säger enligt Newsweek att den gamla ambassadbyggnaden skulle ha kunnat angripas från tre håll och att en stor bomb troligen skulle ha jämnat byggnaden med marken.

Den amerikanska teknologijätten Apple ska också flytta till samma område där den nya ambassaden finns.

Den tidigare ambassadbyggnaden var ritad av Eero Saarinen. Det är meningen att byggnaden ska bli ett lyxhotell.

Artikeln uppdaterades 15.1.2018 klockan 05.33 med en länk till artikeln med rubriken "Trump vill inte besöka Storbritannien av rädsla för protester - anklagar Obama".

Källor: Newsweek, AFP

Läs mera:

Trump vill inte besöka Storbritannien av rädsla för protester - anklagar Obama

USA:s president Donald Trump har igen ställt in ett planerat besök i Storbritannien av rädsla för omfattande protester. Trump skulle besöka London i februari för invigningen av USA:s nya ambassad, men det är i stället utrikesminister Rex Tillerson som åker till Storbritannien nästa månad.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes