Hoppa till huvudinnehåll

Bakelse och öl är två av många hyllningar till Topelius

Anci Holm, Laura Holm, Simone Widner, Caj Fors-Klingenberg och Björn Höglund.
Anci Holm, Laura Holm, Simone Widner, Caj Fors-Klingenberg och Björn Höglund. Anci Holm, Laura Holm, Simone Widner, Caj Fors-Klingenberg och Björn Höglund. Bild: YLE/Roger Källman Nykarleby,Zacharias Topelius

I år har det gått 200 år sedan författaren, historikern och tidningsmannen Zacharias Topelius födelse. I Topelius' födelsestad Nykarleby uppmärksammas jubileet med program under hela året.

Firandet inleds med Topeliusfesten, som traditionsenligt firas på skaldens födelsedag den 14 januari. I år firas festen i Stjärnhallen, för att så många som möjligt ska kunna delta.

- Vi kommer att ha festtal av skådespelaren Stina Ekblad, vi kommer att höra nyskriven musik till dikter av Topelius, recitation med mera, säger museiamanuens Laura Holm.

Porträtt av Zacharias Topelius
Zacharias Topelius. Porträtt av Zacharias Topelius Bild: Wikimedia commons/Flickr Zacharias Topelius

I samband med festen delas också tre stora pris ut. Det är Nykarleby stads kulturpris, stadsbiblioteksstipendiet, samt Topeliuspriset.

- Det sistnämnda är det finlandssvenska stora publicistpriset, och vi är glada för att det delas ut på vår fest.

Festen är öppen för alla och inleds klockan 16.

Bakelse och öl

Anci Holm är projektledare för projektet "Björken och stjärnan", uppkallat efter en av Zacharias Topelius berättelser. Syftet med projektet är att ta mera fasta på att använda Topelius i marknadsföringen av staden.

- Han har ju egentligen aldrig farit härifrån, många Nykarlebybor har en relation till Topelius. Han är sällan många handslag bort, han finns tydligt överallt, säger Holm.

Inom projektet tas det fram nya produkter kring Topelius. Två exempel på detta är en bakelse och ett öl, som båda kommer att lanseras under jubileumshelgen.

En Topeliusbakelse.
Topeliusbakelsen. En Topeliusbakelse. Bild: YLE/Roger Källman Bakelse,Zacharias Topelius,Bakverk

Det är konditor Simone Widner som har tagit fram bakelsen, som är en tusenbladsbakelse med smörkräm och äppelkompott med vanilj och kanelsmak.

- Ovanpå har jag kinuski och en profilbild i choklad av Topelius, beskriver Widner sin kreation.

Deltagarna på Topeliusfesten kommer att bjudas på bakelsen. Det öl som Keppo bryggeri har tagit fram jubileet till ära fås på krog som fatöl från och med lördag, eller köpa från butiken från och med måndagen den 15 januari.

- Det är ett klassiskt stilrent ljust lageröl, beskriver Caj Fors-Klingenberg.

Ölet har fått sitt namn efter Topelius' barndomshem. "Kuddnäs premium lager", heter det.

- Vi funderade som så att vi också vill vara en del av jubileet, säger Björn Höglund.

Kuddnäs återinvigs

Under jubileumsåret ordnas alltså en mängd med program. På Nykarleby stads webbplats finns information om alla evenemangen. Laura Holm ger några exempel:

- Vi har restaurerat Kuddnäs och det öppnas åter för besökare den 15 maj. Återinvigningen är den 25 juni.

Kuddnäs i Nykarleby
Kuddnäs i Nykarleby. Kuddnäs i Nykarleby Bild: YLE/Roger Källman Nykarleby,Kuddnäs

I rådhuset pågår utställningen "Topelius sagoland" fram till slutet av november. Det är konstnären Alexander Reichstein som har gjort tre meter stora sagoböcker som man kan gå in i.

- Huvudfesten för jubileet är den 11 augusti. Vi kallar den "Strövtåg i Topelius värld" och den innefattar flera punkter runtom i centrum.

Under arbete är också ett jubileumsmagasin som ska publiceras i april. Det blir en 80-sidig skrift som behandlar Nykarleby ur flera vinklar.

Läs också