Hoppa till huvudinnehåll

Fokus på EM för Oliver Helander: "Målsättningen är att kasta över 85 meter"

Trots att förra säsongen präglades av skadeproblem lyckades juniorlöftet Oliver Helander kasta spjutet över 80 meter i flera repriser. Nu är siktet inställt på en rejäl resultatförbättring och ett EM i Berlin.

En kall januarieftermiddag har Finlands idrottsförbund kallat till presskonferens i Kuortane.

Ämnet är den finska spjutkastningens framtidsutsikter och den mediala uppslutningen är massiv.

Det är främst Antti Ruuskanen och Tero Pitkämäki av kastarna som håller låda och bland ledarna är det landslagstränaren Petteri Piironen, idrottsinstitutets rektor Tapio Korjus och andra förbundspampar som pratar mest.

Tero Pitkämäki och Antti Ruuskanen fotograferade genom en mobilkamera.
Pitkämäki och Ruuskanen träffar pressen. Tero Pitkämäki och Antti Ruuskanen fotograferade genom en mobilkamera. Bild: Yle/Antti Koivukangas Tero Pitkämäki,Antti Ruuskanen

Den idrottare som det ändå kanske pratas mest om under pressträffen i Kuortane är 21-årige Oliver Helander.

När Yle Sporten får sin taltur med Kariskillen har han redan avverkat tvåsiffrigt med intervjuer på både finska och svenska.

– Ganska mycket intervjuer har man nog fått ge idag. Finländarna har varit bra på spjutkastning ganska länge, så det intresserar väl folk, säger Helander lågmält och lugnt.

Han är mitt uppe i vinterträningen och befinner sig i Kuortane för det som man från förbundshåll kallar en check point-träff. Förbundet har sett till att faciliteterna är i skick för den blåvita favoritgrenens utövare.

– Vi har ett hus här som man får komma till i princip när som helst och bo hur länge som helst, om man nu skulle vilja bo här. Under hösten har det blivit en hel del resor hit till Kuortane, det är bra att träna här, det finns bra träningsutrymmen, säger Helander.

Lignell: Mera rörlighet och styrka i armbågen

Under pressträffsdagen genomför Helander inte en egentlig träning, utan gör istället för första gången tester i forskningscentralen för tävlings- och toppidrott KIHU:s regi.

Syftet med testet är att kartlägga styrkan i kastet samt olika vinklar i utförandet. Mest glädjande för Helander under testkasten var att den ifjol så problematiska armbågen inte orsakade några problem.

– Nu är det helt OK, nu när jag kastade kändes den riktigt bra. De hårdaste kasten under den här vintern fick jag gjort idag.

Medan Helander utför sin uppvärmning, sina kast och för diskussioner med testpersonalen cirklar Glenn Lignell runt och håller ett vakande öga på sin adept.

Glenn Lignell är tränare för spjutkastaren Oliver Helander.
Glenn Lignell är Helanders tränare. Glenn Lignell är tränare för spjutkastaren Oliver Helander. Bild: Yle/Antti Koivukangas spjutkastning,glenn lignell

När Yle Sporten ber honom med tre ord beskriva läget för Helander just nu kommer svaret snabbt.

– Jag är nöjd.

– I korthet kan man säga på det sättet. Man kan välja att uttrycka sig på många andra sätt också, men som det ser ut just nu skulle han enligt planerna börja kasta som vi planerat och fysiskt sett är allt som det ska. Jag är förväntansfull inför det nya året, slår Lignell fast.

Han berättar också att armbågen trots allt ännu känns av för Helander i kast med spjut. Med boll och vikter är det däremot oproblematiskt.

Att jobba med rörligheten och styrkan i armbågen är något som Helander och Lignell fokuserar extra mycket på.

För Helanders del passerades en viktig milstople under 2017 när spjutresultaten för första gången började med siffran åtta. Totalt tre kast mätte över 80 meter och det bästa, i Kauhava i augusti, landade på 80,25.

Pitkämäki: Hålls Helander hel i 2-3 år blir det 90 meter

Medan Helander genomför sina tester i hallen i Kuortane betar 35-årige Tero Pitkämäki av intervju efter intervju och berättar om sina målsättningar, och skador, inför den nya säsongen.

Pitkämäki har sedan OS-sommaren 2012 jobbat enligt devisen "ett år i taget" men anlägger direkt ett längre perspektiv när Oliver Helanders potential kommer på tal.

Tero Pitkämäki ger en intervju.
Tero Pitkämäki intervjuades mycket under mediedagen i Kuortane. Tero Pitkämäki ger en intervju. Bild: Yle/Antti Koivukangas Tero Pitkämäki,spjutkastning

– Just nu är nog hälsan den absolut viktigaste saken. Oliver har haft en del problem med det. Skulle han bara få 2-3 års helt obehindrad träning skulle han kliva upp till 90 meters platån, det är den känslan jag har för honom, säger Pitkämäki.

Han minns också när han första gången stötte på Helander vid en kastplats. Det var vid Kalevaspelen 2016 och den då 19-årige Helander gjorde ett gott intryck på den forne världsmästaren.

– Jag tror han stod över finalen den gången på grund av besvär med armbågen men man märkte direkt att det handlade om ett löfte. En bra kastarm, bra grundteknik kombinerat med längden och snabbheten. Förutsättningar till världseliten fanns där, minns PItkämäki.

Helander sparade några meter till 2018

Oliver Helander kommer att åka på ett utlandsläger i slutet av februari och med stor sannolikhet också göra en andra sejour utomlands i maj.

Sin kastsäsong inleder han på hemmaplan i tävlingen "Kultainen keihäs" i Vanda i slutet av maj.

Oliver Helander kastar ett spjut.
Helander gjorde för få kast i fjol med hård fart. Oliver Helander kastar ett spjut. Bild: Yle/Antti Koivukangas Oliver Helander

Säsongens huvudmålsättning är EM i Berlin.

– Jag tycker nog att fjolåret var en helt lyckad säsong, lite svårt var det i början men i slutet kändes det nog riktigt bra att kasta. Det skulle nog ha kunnat flyga några meter till, men jag tar det nästa år istället, säger Helander med ett leende.

Den krånglande armbågen gjorde att det inte blev så många kast med hård fart som han hade hoppats på, och ändå landade spjutet på 80,25.

Både adepten Helander och tränaren Lignell är överrens om var spjutet skall landa under 2018.

– Målsättningen är att kasta över 85 meter i år, förhoppningsvis flyger det så långt, säger Helander.

Enligt Lignell är det ett realtistisk mål. Också han är övertygad om att något blev ogjort under 2017.

– Det blev lite i bagaget till följande säsong. Träningssäsongen nu har gått ungefär som planerat då vi jobbat mycket under hösten på sådant som bör utvecklas och stabiliseras. Bara vi kommer framåt under vintern och våren och kan förbättra svagheterna och förädla de goda sidorna tror jag det kan leda till bättre resultat än tidigare.

Som ung, lovande spjutkastare i Finland vet Helander att förväntningarna på honom är högt uppskruvade. Han kommer att få leva med de förväntningarna och termer som "superlöfte" och "supertalang".

Spjutkastaren Oliver Helander kasttränar inomhus i Kuortane.
Säsongen inleds i Vanda den 26 maj. Spjutkastaren Oliver Helander kasttränar inomhus i Kuortane. Bild: Lehtikuva Oliver Helander,Javelin

Att vara ett av spjutkastningens stora blåvita hopp är ingenting som märkbart berör Helander.

– Nå, inte tar jag nu någon större stress av det, jag kör mitt eget race och så hoppas man att det går bra, säger Helander och går och kollar videoupptagningar av sina tidigare kast.