Hoppa till huvudinnehåll

Historisk dag: Saudikvinnor fick se fotboll på stadion för första gången

Saudiska kvinnor ser på fotbollsmatch.
Matchen mellan al-Ahly och al-Batin blev den första matchen vars besökare var både kvinnor som män. Saudiska kvinnor ser på fotbollsmatch. Bild: EPA-EFE Saudiarabien,fotboll,Kvinnors rättigheter

Kronprins Mohamed bin Salman vill förbättra Saudiarabiens image, och har genomfört flera i landet kontroversiella reformbeslut sedan han blev tronarvinge.

Matchen mellan al-Ahly och al-Batin i Jedda blev den första matchen vars besökare var både kvinnor som män. Att tillåta kvinnor på matcherna är bara det senaste i en rad beslut om att utöka kvinnors rättigheter.

Saudikvinnor har mottagit beslutet med glädje.

- Den här händelsen bevisar att vi är på väg mot en framgångsrik framtid. Jag är stolt över att kunna bevittna en så här massiv förändring, säger Lamya Khaled Nasser till AFP om att hon fick gå på match.

En annan av de kvinnliga fansen, Noura Bakharij, berättar att hon väntat på att få gå på match sedan hon var liten.

- Jag kände bitterhet då min bror kom hem från matcher och berättade om hur spännande det var att vara på plats. Jag tittade alltid på matcherna på tv:n, och frågade mig själv: Varför får jag inte gå?.

Körkort i juni

Bakom den senaste tidens reformer står alltså kronprinsen Mohamed bin Salman. Han har bland annat redan sett till att saudikvinnor kommer få börja köra bil, och att de fick delta i nationaldagens officiella festligheter i Riyad i september.

I december bestämde Mohamed bin Salman sig också för att tillåta kommersiella biografer i Saudiarabien, 35 år efter att landet senast hade sådana.

  • THL: Influensatoppen för B-virus kanske passerad

    Antalet fall av B-virustypen har börjat gå ner.

    Det är möjligt att den mest intensiva influensatoppen är nådd i fråga om B-viruset. Antalet fall av A-virusinfluensa har däremot hållits ganska konstant under de senaste veckorna.

  • Cirkus och karneval i Campus Allegro

    Scenkonststuderande visar upp sina slutarbeten.

    På fredagen inleddes scenkonstfestivalen Annanstans i Campus Allegro i Jakobstad. Efter fyra år av studier presenterar Novias scenkonststuderande sina slutarbeten ända fram till eftermiddagen på söndag .

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes