Hoppa till huvudinnehåll

Kläbos dominans spräckt – knäcktes i spurten

Johannes Hösflot Kläbo och Federico Pellegrino.
Johannes Hösflot Kläbo och Federico Pellegrino gjorde upp om segern i dag. Johannes Hösflot Kläbo och Federico Pellegrino. Bild: EPA Johannes Høsflot Klæbo,Federico Pellegrino

Efter tre raka sprintsegrar i världscupen tvingades Johannes Hösflot Kläbo ge sig i Dresden. Federico Pellegrino spurtade ner den norske dominanten.

Tävlingarna före jul var en enda lång segerparad för Johannes Hösflot Kläbos del. Han tog sju raka segrar – åtta totalt – under några glödheta världscupveckor.

I torsdags fortsatte Kläbo, som valde att stå över Tour de Ski, med att vinna norska mästerskapen i sprint. Men i dag blev det åtminstone tillfälligt avbrott i den norska dominansen.

Vid världscuptävlingen i Dresden – där inga finländare fanns på plats – knäcktes norrmannen i spurten. Kläbo ledde sprintfinalen, men på upploppet var det Federico Pellegrino som var före.

– Jag är nöjd med andraplatsen. Det är en ny dag i morgon, säger Kläbo enligt NRK.

Pellegrino vann med arton hundradelars marginal. Fransmannen Lucas Chanavat tog den sista pallplatsen.

– Kläbo är en väldigt ärlig åkare. Om han hade velat, hade han kunnat stänga in mig. Men då kunde vi ha kraschat och han lät mig åka, säger Pellegrino.

Nilsson föll – ändå svensk dubbelseger

På damsidan blev det däremot nordiskt i topp. Hela fyra svenskor hade tagit sig till finalen. Två av dem tog sig upp på pallen.

Stina Nilsson ledde länge finalen i stadssprinten, men stupade i slutskedet av loppet och blev sist i finalen. I stället var det Hanna Falk som tog sin tredje seger i världscupen.

– I finalen var jag mer bestämd och fick en bättre start, och det var avgörande. Nu börjar formen komma tillbaka, säger Falk till SVT.

Maja Dahlqvist säkrade en svensk dubbelseger. USA:s Sophie Caldwell förlorade en tajt målgång mot svenskan och slutade trea.

Världscuphelgen i Dresden fortsätter med lagsprint i morgon.

Resultat, sprint (fristil):

Herrar:
1) Federico Pellegrino, Italien 1.52,77
2) Johannes Hösflot Kläbo, Norge + 0,18
3) Lucas Chanavat, Frankrike + 0,98
4) Richard Jouve, Frankrike + 1,23
5) Emil Jönsson, Sverige + 2,36
6) Even Northug, Norge + 12,04

Damer:
1) Hanna Falk, Sverige 2.11,02
2) Maja Dahlqvist, Sverige + 0,23
3) Sophie Caldwell, USA + 0,30
4) Laurien van der Graaff, Schweiz + 0,58
5) Anna Dyvik, Sverige + 0,68
6) Stina Nilsson, Sverige + 7,56

Läs också

Nyligen publicerat - Sport