Hoppa till huvudinnehåll

MTV: Polisen i Lappland rädd för kinesiska förare efter nya körkortslagen

Hastighetsövervakning vid en motorväg
Polisen i Lappland är orolig för att deras resurser inte räcker till då förare från till exempel Indien, Irak och Kina får börja köra bil i Finland från och med den 1 februari. Hastighetsövervakning vid en motorväg Bild: Yle/Mika Kanerva fortkörning

Från och med den 1 februari får alla utlänningar köra bil i Finland med sitt nationella körkort, så länge ålders- och hälsovillkoren i finländsk lagstiftning uppfylls. Det här kan skapa problem, enligt polisen.

Den nya körkortslagen oroar polisen, speciellt i Lappland. Det här skriver MTV.

Orsaken till oron är att det redan tidigare funnits en efterfrågan bland kinesiska turister – som utgör den näst största nationaliteten som besöker Lappland – och själva oron handlar om att polisen misstänker att kinesiska förare inte är beredda på arktiska förhållanden.

Polisen är inte bara orolig över olyckor, utan också över den språkmur som ofta finns, speciellt hos personer från Kina.

Uthyrningsbranschen positiv

Där polisen oroar sig är biluthyrningsbranschen hoppfull. Tidigare har uthyrningsfirmorna varit tvungna att ständigt neka intresserade kinesiska kunder uthyrning, på grund av att deras körkort inte varit giltiga i Finland.

Nu blir det en ändring, tror biluthyrningsförbundets ordförande Hannu Mikkonen.

- Vi ser tydligt att den nya körkortslagen har marknadsförts rejält i Kina. Efterfrågan växer så det knakar.

Läs mera:

Körkortsreformen oroar trafiklärare - säkerheten kan lida

Det ska bli billigare och smidigare att ta körkort, men regeringens reformförslag väcker oro vid trafikskolorna. Trafiklärare befarar att trafiksäkerheten äventyras.