Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland ryckte direkt – Kekkis VM-kvalbetyg: "Mellan sju och åtta"

Nico Rönnberg i landslagströjan.
Nico Rönnberg var än en gång målbäst i landslaget. Nico Rönnberg i landslagströjan. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i handboll

Finland avslutade VM-kvalet med en till förlust. Ryssland rivstartade och gav landslaget en påminnelse om att avståndet till toppen är långt. "Det här är den nivåskillnad som finns", säger Kaj Kekki till Yle Sporten.

Det blev ingen skräll i avslutningen av handbollsherrarnas VM-kval. I stället blev det aldrig spännande.

Ryssland ledde tidigt med flera måls marginal, behöll den ledningen till paus och gjorde ett nytt ryck i andra halvlek. Till slut föll Finland med 36–26 i Kazan.

– Det här är den nivåskillnad som finns mellan lagen. I början tittade vi på, men sen kom vi igång och spelade en rätt bra handboll. Vi gav aldrig upp, säger förbundskaptenen Kaj Kekki till Yle Sporten.

Kekki konstaterar att Rysslands målvakt spelade strålande, men Nico Rönnberg lyckades ändå pricka in nio bollar. Han har varit Finlands främste spelare framåt genom hela VM-kvalet och tycker att laget fick igång offensiven nu.

– Vi gjorde tjugosex mål och spelar väl på vår nivå framåt. Vi kommer till jättemånga lägen och kunde väl ha gjort minst trettio mål i dag. Men starten var svår och då blir det knepigt mot en stornation som Ryssland, säger Rönnberg.

Förlusterna mot Slovakien grämer

Efter två riktigt tunga landskamper mot Slovakien fick Finland åtminstone med sig något positivt under avslutningen av kvalet.

I torsdags slog landslaget Luxemburg i Vanda och i dag hittade laget rätt framåt. I slutändan slutade Finland trea i kvalgruppen på tre poäng.

– Det var bara i de här matcherna som vi hittade vår nivå. Det ska vi ta med oss. De andra matcherna var inte bra. Vi har mött tufft motstånd, säger Rönnberg.

Kekki säger att insatserna mot Slovakien – förlust med 27–22 hemma och 24–16 borta – fortfarande grämer.

– Det är svårt att betygsätta det här kvalet. Kanske vi landar någonstans mellan sju och åtta … Matcherna mot Slovakien var inte bra.

Kaj Kekki, Finland-Slovakien januari 2018.
Kaj Kekki var inte nöjd med insatserna mot Slovakien. Kaj Kekki, Finland-Slovakien januari 2018. Bild: Handbollsförbundet handboll,Finlands herrlandslag i handboll,Kaj Kekki,robin sjöman

Tror på EM-slutspel för det här laget

Finlands landslag är relativt ungt och har potential att utvecklas. Både Kekki och Rönnberg tycker att man är på rätt väg.

– Det märks att många spelare inte har rutinen som krävs i de här matcherna, men vi måste jobba med de här spelarna. Just nu är det kanske svårt att se så mycket positivt efter förlusterna, men vi får jobba vidare, säger Rönnberg.

– De nya måste få tillräckligt många matcher. Jag är övertygad om att de här spelarna kommer att spela ett EM-slutspel, men vi behöver mer erfarenhet, säger Kekki.

Han hoppas också att spelarna tar individuella framsteg och tar sig vidare till ännu bättre klubbmiljöer.

– Det är väldigt viktigt. Det gynnar även landslaget. När jag var förbundskapten på 1990-talet hade vi som mest tre stycken som samtidigt spelade i Bundesliga.

Resultat, VM-kval (grupp 1):

Ryssland–Finland 36–26 (16–11)
Finlands målskyttar: Nico Rönnberg 9, Topias Laine 3, Richard Sundberg 3, Fredrik Forss 2, Max Granlund 2, Benjamin Helander 2, Benny Broman 1, Anton Remy 1, Robin Sjöman 1, Roni Syrjälä 1, Teemu Tamminen 1.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport