Hoppa till huvudinnehåll

Snö kan få uppblåsbara idrottshallar att rasa ihop - men inte egnahemshus

En uppblåsbar idrottshall som rasat iho. Män gräver bort snö som finns ovanpå.
En uppblåsbar hall som rasat ihop. En uppblåsbar idrottshall som rasat iho. Män gräver bort snö som finns ovanpå. Bild: Mårten Lampén / Yle Uppblåsbar byggnad,vinter

Snö på taket kan orsaka byggnadsras. Det gäller främst äldre uppblåsbara idrottshallar. Flera stycken har redan rasat ihop i vinter. Hallarnas säkerhet är på ägarens ansvar.

Kalmuurihallen rasade ihop i Vanda i oktober och i december föll den uppblåsbara hallen i Håkansböle ihop. I Jyväskylä rasade Killer JJK-juniorernas uppblåsbara hall delvis.

Också miljöministeriet har lagt märke till säkerhetsriskerna. Oftast är det gamla uppblåsbara hallar som råkar illa ut. Tyget de är gjorda av är ålderstiget och samlar lätt på sig snö.

- Man borde känna till riskerna. Särskilt då det gäller gamla hallar bör man bedöma om tyget är i skick, säger byggnadsrådet Teppo Lehtinen på miljöministeriet.

Enligt Lehtinen ökar skaderisken vid ett eventuellt ras om det i taket till hallen har hängts upp lampor eller annat material.

Stora stålhallar granskas ännu

För ungefär tre år sedan trädde en lag i kraft som ålägger ägare av byggnader med stor spännvidd att låta göra en säkerhetsbedömning.

Byggnaderna ska inspekteras före slutet av våren år 2019.

I stora idrotts- och mässhallar har det under åren skett flera allvarliga olyckor, bland annat i Jyväskylä, Korsholm och Laukas.

Våren 2017 uppmanade miljöministeriet och säkerhets- och kemikalieverket Tukes kommunerna att inspektera stora hallar med stålkonstruktioner.

Hallarnas ägare har ingen skyldighet att rapportera om brister till myndigheterna, varför det inte finns ett centraliserat register med upptäckta brister.

I en utredning som Yle gjorde sommaren 2017 kom det fram att över 80 hallar var i dåligt skick.

Ett ventilationsrör har fallit ner i ishallen i Vasa.
Mitt under en konsert i Vasa ishall i december föll ett rör ner från taket. Ett ventilationsrör har fallit ner i ishallen i Vasa. Bild: Lehtikuva/Rune Käld Vasa Arena,Vasa,Raskasta Joulua,ishallen i vasa

Byggnadsråd Lehtinen påminner om att snöbelastningen sällan är den egentliga orsaken till att en hall rasar. Snön är bara en indirekt orsak.

Till exempel det att taket på Botniahallen i Korsholm rasade in berodde på ett planeringsfel i takkonstruktionerna.

Har man då kunnat förbättra säkerheten i stora hallar?

Åtminstone inom organisationen för byggsakkunniga anser man att säkerheten har förbättrats. Vd Hannu Järveläinen från Byggmästarna och -ingenjörerna, en organisation för byggsakkunniga, säger att många saker har förändrats efter vågen av byggnadsras.

Enligt Järveläinen har planeringsanvisningarna specificerats och byggnads- och byggarbetsplatsövervakningen skärpts.

Teppo Lehtinen från miljöministeriet säger att flera olika åtgärder har gjorts under de senaste två årtiondena.

- Flera hallar har dessutom reparerats. Varenda en av dem skulle annars ha inneburit en risk, säger Lehtinen.

Egnahemshus håller

Det kan löna sig att emellanåt skotta ner snö från halltak trots att de borde hålla.

Från taken på egnahemshus behöver man å andra sidan inte ta bort snön. Enligt byggnadsråd Teppo Lehtinen kommer inte ett enda egnahemshus att rasa på grund av snö på taket.

Det är ändå möjligt att regnvattenrännor eller ventiler på plana tak kan gå sönder eller frysa.

- För att skydda dem kan det ändå vara bra att skotta ner snön, säger Hannu Järveläinen.

Järveläinen påminner om att man aldrig ska gå upp på taket utan säkerhetssele.

Artikeln baserar sig på Kuplahallit helposti sortumavaarassa lumen vuoksi - "Omakotitalossa lumen pudottelu on turhaa" skriven av Timo Keränen.