Hoppa till huvudinnehåll

Strandvall besviken och uppgiven – tar sikte mot Vasaloppet

Matias Strandvall.
Matias Strandvall slutade åttonde i dagens fristilslopp i FM. Matias Strandvall. Bild: All Over Press Matias Strandvall

OS-drömmen har rymt iväg. Matias Strandvall säger att formen är bra, men det lossnar inte. ”Jag har till och med börjat bli osäker på om det finns där”, säger han till Yle Sporten.

Matias Strandvall har försökt nå de sprintresultat som krävs för att ge OS-besked sedan november. Det har inte lossnat.

Efter dagens distanslopp i FM i Vanda medger han att det har varit tungt.

– Jag är besviken och uppgiven. Jag tycker att jag har gjort allt rätt. Jag har inte kunnat göra något annorlunda. Ändå hittar jag inte formen, ändå hänger jag inte med … Det känns lite uppgivet.

Hans två starter i världscupen (Ruka och Davos) har slutat med respass i kvartsfinalen. Samma sak hände vid den viktiga tävlingen i skandinaviska cupen i Piteå förra helgen.

– Jag har till och med börjat bli osäker på om det finns där. Jag har gjort testrekord, gjort bra träning. Förutom några dagar vid jul har jag varit frisk. Ändå är jag inte med och får inte ut det som jag ska få ut.

Startade loppet med frenesi

Han tycker att formen är bra.

– I sprint lossnar inte det sista. Jag vet inte vad som fattas. Jag är jämn och det känns bra, men det räcker inte.

I dagens lopp slutade han åtta. Han startade med frenesi i åkningen.

– Jag visste att föret var sugande och att allas skidor blir sämre i den smutsiga snön. Då var det bäst att trycka på i början. Jag hade ingen chans att haka på när Anssi Pentsinen kom. Han är i form. Han är OS-klar och jag är utanför. Här såg man skillnaden.

OS-chanserna är borta, men Strandvall har tittat vidare.

– Jag har tänkt vidare ganska tidigt om det inte blir OS. Då får jag ta nya mål. Det mål jag siktar på nu är Vasaloppet.

Andrea Julin, skandinaviska cupen, Lahtis, januari 2017.
Andrea Julin var bäst på damsidan bland FSS-åkarna. Andrea Julin, skandinaviska cupen, Lahtis, januari 2017. Bild: Yle/Tomi Hänninen Andrea Julin

Julin tänkte på att avbryta

Strandvall var främste FSS-åkare på herrsidan. På damsidan var det Andrea Julin som nådde högst upp i resultatlistan.

Minkenåkaren, som har haft problem med ryggen under säsongen, slutade 18:e på milen i fristil. Hon var drygt två minuter långsammare än segraren Riitta-Liisa Roponen.

– Målet i dag var att komma i mål. Jag tänkte många gånger på att avbryta, men jag har lovat mig själv att inte avbryta något lopp i vinter.

Julin var osäker på om hon ens skulle starta. Hon kände sig förkyld, men kom till start och fick en rejäl genomkörare. Nu tittar hon fram emot de sista månaderna av säsongen.

– Kurvan pekar uppåt och det går bättre för varje tävling. Jag tar sikte mot de sista FM-tävlingarna.