Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Virtuella stridsövningar, Trumps hot om Iranavtalet kritiseras och en kolumn om EU:s framtid

En man tittar på en skärm där det synns en pansarvagn och någon som skjuter.
En man tittar på en skärm där det synns en pansarvagn och någon som skjuter. Bild: Ville Välimäki/Yle försvarsmakten,simulatorer,simulatorspel

Här kommer lite kvällsläsning för lördagen.

Iran tänker inte gå med på Donald Trumps krav att omförhandla kärnkraftsavtalet med stormakterna. Ryssland menar att USA redan verkar ha bestämt sig för att fälla avtalet.

I Pansarbrigadens övningsutrymmen strider robotplutonens vagnförare - virtuellt. Det är ändå inte frågan om vanliga datorspel, utan en viktig del av träningen: högklassiga träningssimulationer.

Jenny Sandbergs nyårsutmaning är att pröva på olika dieter. Inte bara i januari utan så gott som hela våren. Målet är att tänka över nuvarande levnadsvanor och eventuellt fortsätta med det som känns bäst från varje diet.

I boken A very expensive poison skriver journalisten Luke Harding om det uppmärksammade mordet på den ryske regimkritikern Aleksandr Litvinenko. Varför måste Litvinenko röjas ur vägen och vem var det som beordrade två ryska agenter att giftmörda sin landsman i London?

Hösten 2011 gör finska tullen en husrannsakan hos en 27-årig man i Österbotten. De hittar flera tusen tomma fågelägg, döda djur i frysen och uppstoppade fåglar. Många av dem fridlysta. Det här blir starten på vad man i Finland har kallat det största naturskyddsbrottet i finsk historia och en internationell liga av äggsamlare uppdagas.

Det har varit många oväntade nyhetshändelser i EU-området under de senaste tre åren. Terrordåd, migrationskris, brexit och en ny vändning i den transatlantiska relationen. Men hoppet återvänder. Läs vad vår korrespondent Daniel Olin har att säga om det kommande året.

Ha en skön kväll!