Hoppa till huvudinnehåll

Washington Post: CIA misstänker ryska militärhackare för Petja-nätattackerna

Kod på dataskärm i Hewlett Packards cybersäkerhetscenter i Tyskland 9.9.2014
Cyberförsvar blir allt viktigare. På bilden en skärm från Hewlett Packards cybersäkerhetscenter i Tyskland. Kod på dataskärm i Hewlett Packards cybersäkerhetscenter i Tyskland 9.9.2014 Bild: EPA/DANIEL NAUPOLD cyberkrig

Malwareprogrammet Petja som dök upp i juni ifjol lamslog banker, elbolag, myndigheter och en flygplats i Ukraina, men drabbade också maskiner i bland annat USA, Danmark och Indien.

Enligt tidningens källor, däribland en hemligstämplad rapport från CIA, var det i november som underrättelsebyrån kom fram till att den ryska militärunderrättelsejänsten GRU "med stor sannolikhet" låg bakom skapandet av programmet.

CIA har inte kommenterat.

Ryssland förnekar delaktighet

Petja-attackerna inleddes på grundlagens helgdag i Ukraina. Experter har redan tidigare sagt att just Ukraina var det primära målet för attackerna.

Natos center för cyberexpertis bedömde i somras att det är sannolikt att Petja kom från antingen en statlig aktör, eller en aktör med statligt stöd. Nato nämnde inga specifika stater då.

Det gjorde däremot ukrainska säkerhetstjänsten SBU, som beskyllde Ryssland för att vara åtminstone delaktiga. Ryssland har bestridit anklagelserna.

Petja-programmet låste de infekterade maskinerna, krypterade filerna och krävde lösensumma för att ge dem tillbaka.

Artikeln baserar sig på Washington Post: CIA uskoo Venäjän armeijan hakkerien olleen Petja-verkkohyökkäyksen takana skriven av STT.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes