Hoppa till huvudinnehåll

Brinnande tanker sjönk efter en veckas släckningsförsök – drog med sig 100 000 ton olja ner i havet utanför Kinas kust

Den iranska tankern Sanchi har sjunkit en vecka efter att den kolliderade med ett lastfartyg utanför Shanghais kust. Tankern drog med sig hela sin oljelast på 136 000 ton råolja.

Den iranska tankern var på väg till Sydkorea med en full last råolja då den av ännu okänd orsak kolliderade med ett lastfartyg 300 kilometer öster om Shanghai.

Oljetankern fattade explosionsartat eld kort efter kollisionen och har brunnit sen dess.

Lastfartygets besättning kunde räddas kort efter kollisionen.

Av de 32 besättningsmedlemmarna på tankern har man bara hittat tre kroppar. Av dem återfanns en i havet och två ombord på en livbåt de inte hann sänka ner i havet före de troligen dog av den tjocka, giftiga röken som branden orsakade.

Den brinnande iranska oljetankern "Sanchi". Bilden tagen 14.1.2018.
Oljan ombord på Sanchi är av en typ som lättare fattar eld än vanlig, tung råolja. Den brinnande iranska oljetankern "Sanchi". Bilden tagen 14.1.2018. Bild: AFP / Lehtikuva oljetanker,Kina

Myndigheter uppger att det inte längre finns något hopp om att hitta någon överlevande.

Sjönk efter plötslig eldsvåda

Sen kollisionen har räddningsmanskap från Kina, Sydkorea och Iran kämpat med att försöka släcka branden och hindra att fartyget sjunker.

Det såg redan en stund ut som om branden på fartyget, med 136 000 ton ultralätt råolja ombord, kunde fås under kontroll.

Räddningsbåt på havet i närheten av den brinnande oljetankern.
Bland annat sydkoreanska och kinesiska fartyg har deltagit i räddningsoperationerna. Räddningsbåt på havet i närheten av den brinnande oljetankern. Bild: AFP / Lehtikuva oljetanker,eldsvådor,brand- och räddningsarbete,Kina,fartyg,olycka

Räddningsmanskap skickades ombord för att bärga fartygets färdskrivare och försöka hitta spår efter besättningen.

De tvingades ändå snabbt dra sig tillbaka då elden igen spred sig plötsligt.

Risk för stor läcka

Kort därefter sjönk fartyget snabbt.

Redan kort efter kollisionen ska små mängder olja ha hittats i havet kring olycksplatsen.

Oljetanker brinner på havet utanför Shanghai.
Bara tre av de 32 besättningsmedlemmarnas kroppar har hittats under efterspaningarna. Myndigheterna menar att det inte finns något hopp om att hitta överlevande. Oljetanker brinner på havet utanför Shanghai. Bild: EPA-EFE/SOUTH KOREA COAST GUARD Kina,oljetanker,fartyg,eldsvådor,olycka

Kinesiska myndigheter menar ändå att det inte finns tecken på att tankern skulle läcka då inga större oljeflak har påträffats.

Risken finns ändå att fartyget ännu kan få allvarliga läckor.

Oljan ombord på fartyget är av en typ som används bland annat vid tillverkning av jetbränsle. Den har lägre densitet och är mer lättantändlig än tung råolja.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes