Hoppa till huvudinnehåll

Koukalova och Björndalen missar OS

Gabriela Koukalova
Koukalova missar OS. Gabriela Koukalova Bild: EPA/Heiko Junge skidskytte,Gabriela Koukalová

Tjeckiskan Gabriela Koukalova missar OS på grund av skada medan alla tiders mest framgångsrika skidskytt Ole Einar Björndalen inte lyckades med att kvala in till sitt sjunde OS. En stor besvikelse för två av skidskyttevärldens stora profiler.

Gabriela Koukalova har meddelat att hon inte kommer att delta i de olympiska spelen i Sydkorea.

Koukalova som dragits med en envis skada i vaden har inte hunnit rehabilitera den så att ett deltagande i OS skulle vara möjligt, säger hennes tränare Jiri Hamza på Internationella skidskytteförbundets presskonferens i Ruhpolding.

Koukalova har inte kunnat träna på grund av skadan och dessutom har det också varit andra problem som gjort att världsmästaren och OS-silvermedaljören inte är i form. Det är också möjligt att hon inte bara står över OS utan hela den här säsongen.

– Jag har försökt mitt bästa att komma i form, men det har varit mycket problem under träningsperioden. Jag är ledsen att för att jag inte kan delta i OS, säger Koukalova på IBU:s webbplats.

Även alla tiders mest framgångsrika skidskytt missar OS. Ole Einar Björndalen lyckades inte fylla den norska olympiska kommitténs krav på att vara en gång bland de sex främsta eller två gånger bland de tolv främsta.

Björndalens bästa placering är en 18:e plats. Därmed är grenens levande legendar, 43-åriga Björndalen, utanför det norska OS-laget. Pyeongchang skulle ha blivit Björndalens sjunde OS.

Om Björndalen mot förmodan ändå får en plats i OS-laget sker det enbart på gamla meriter. Meriter har Björndalen att slänga fram, men 8 OS-guld och 20 VM-guld lär inte skall räcka till för att ge honom en plats i laget.

I år har sex norrmän klarat av olympiska kommitténs krav och Björndalen hör alltså inte till dem.

– Om nån skall väljas på gamla meriter så är det Ole Einar, säger Emil Hegle Svendsen till NRK.

Efter fredagens stafett meddelade landslagschefen Egil Kristiansen att bröderna Bö, Svendsen och Birkeland är de fyra som kör OS-stafetten. Därmed blir det svårt för landslagsledningen att vika en plats i laget för Björndalen.

Det norska laget tas ut på söndag efter masstarten.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport