Hoppa till huvudinnehåll

KSML: Niinistö stöder grundlagsdomstol

En bild på president Sauli Niinistö.
Valmannaföreningskandidaten Sauli Niinistö förespråkar en utredning av grundlagsdomstol i Finland. En bild på president Sauli Niinistö. Bild: imago/newspix/ All Over Press sauli,Sauli Niinistö,Niinistö,presidenter

Grundandet av en grundlagsdomstol måste utredas, säger den sittande presidenten och presidentkandidaten Sauli Niinistö i en intervju med Keskisuomalainen.

– Det är ingen brådska, utan jag stöder en sansad diskussion i ämnet, säger Niinistö.

Niinistö säger att han som riksdagsman och medlem i grundlagsutskottet på 90-talet stödde en utredning av en eventuell grundlagsdomstol, något han senare slutade tycka. Nu har han ändå återkommit till sin ursprungliga åsikt i frågan.

Tidigare har toppolitiker som Anna-Maja Henrikson (Sfp) och Timo Soini (Blå) stött en grundlagsdomstol, men frågan har varit svår, och stött på motstånd från bland annat statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml.).

Många länder har en grundlagsdomstol, medan funktionen fylls av riksdagens grundlagsutskott i Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes