Hoppa till huvudinnehåll

16-åriga Therese Lindgren från Sibbo hjälpte polisen att få fast en biltjuv: ”Då mannen satte någonting i sin ficka blev jag lite skrämd”

Ung kvinna
Therese Lindgren. Ung kvinna Bild: Therese Lindgren Östra Nyland (hist.),Sibbo,therese lindgren

Tre Sibboungdomars snabba agerande ledde till att polisen kunde gripa en man misstänkt för en bilstöld i Borgå i fredags. Ungdomarna lyckades själva kontakta bilens rätta ägare innan polisen ens hann ta itu med fallet.

- Vi var på en pizzeria i Söderkulla på fredag kväll då en man som hade beställt fyra pizzor kom in. Han försökte lämna platsen utan att betala för pizzorna, berättar 16-åriga Therese Lindgren från Sibbo.

Det var det som väckte hennes, hennes pojkväns och pojkvännens kompis uppmärksamhet.

Ungdomsgänget hann lämna restaurangen och gå ut till sin bil medan mannen pratade med ägaren i pizzerian.

"Vi såg att handtaget vid förardörren var borta"

Plötsligt såg de mannen komma ut och gå mot en Audi, som var parkerad utanför restaurangen.

- Vi tänkte genast att det där inte kan vara hans bil. Dessutom såg vi att kuskens handtag var borta och att mannen rotade i bilen, berättar Lindgren.

De märkte också att mannen inte fick igång bilen, och tänkte då att den måste vara stulen.

- Vi ringde till nödcentralen och berättade vad vi hade sett. De sa att de skulle kolla om det finns någon rapport om en stulen bil.

Ungdomarnas aktivitet slutade ändå inte här. På eget bevåg sökte de fram uppgifter på nätet om bilens rätta ägare med hjälp av registernumret.

- Det var en kvinna från Borgå och vi ringde henne och frågade om hon äger en sådan här bil. Hon sa att jo, den blev stulen för en timme sedan.

Hand vid bilratt
Hand vid bilratt Bild: Mostphotos chaufförer,bilar,händerna,Ratt,trafik

"Mannen gick av och an och betedde sig misstänkt"

Efter det ringde ungdomarna tillbaka till nödcentralen och berättade att de hade talat med ägaren och att bilen är stulen.

- De sa att de skickar polisen till platsen och under tiden betedde sig mannen jättemisstänkt. Han satte på sig solglasögon och gick av an mellan bilen och pizzerian.

Polisen kunde gripa den misstänkta mannen på plats, eftersom mannen aldrig fick igång bilen.

Therese Lindgren säger att mannen inte verkade ha någon bilnyckel. Ungdomarna tänker därför att han kanske hade tagit bilen medan den varit igång.

Från Borgå hade den misstänkta sedan kört till Söderkulla i Sibbo, där ungdomarna upptäckte honom en dryg timme efter stölden.

"Egentligen var det bara jag som var rädd"

Det var ett modigt ingripande av er. Var ni alls rädda?

- Egentligen var det bara jag som var rädd. När mannen satte solglasögon på och satte någonting i sin ficka blev jag lite skrämd.

Först tänkte Lindgren inte på ungdomarnas agerande som någon stor grej, men sedan läste hon polisens tack till ungdomarna på polisinrättningens egen Facebooksida.

- Då jag läste att de var stolta över oss blev jag nog det själv också. De var jättetacksamma att vi hade agerat och inte bara lämnat platsen.

Också bilens ägare har varit väldigt tacksam för att ungdomarna såg till att hon fick sin bil tillbaka.

Kädet auton ratilla.
Kädet auton ratilla. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Ratt,bilism

"En del är rädda för att ha skvallrat"

Ungdomarna har inte tidigare gjort något så här stort, men Lindgren berättar att hon nog hjälpt polisen få tag på rätt personer ibland då bekanta ungdomar varit inblandade i något.

Det sägs ofta att folk nuförtiden mest står och filmar sådant som händer med sina mobiler och inte vågar ingripa i nödsituationer. Vad tror du att den här likgiltigheten beror på?

- Jag vet faktiskt inte. Det finns de som inte vågar ingripa, kanske för att de är rädda för att bli fast för att ha skvallrat till polisen.

Varför vågade ni ingripa?

- Vi tänkte bara att vi måste göra något. Vi kunde bara inte låta saken vara och köra iväg.

Polisen konstaterar själv på Facebook att det ofta talas om ”dagens ungdomar” och att de bara gör dåliga saker. Därför känns det extra bra för ungdomarna att deras gärning har fått uppmärksamhet.

- Det känns jättebra att också andra får veta att ungdomar inte bara gör dåliga saker. Jag tror också att det här kan inspirera andra att handla på samma sätt, säger Lindgren.