Hoppa till huvudinnehåll

Den nya borgerliga regeringen i Norge ökar antalet kvotflyktingar och avvecklar pälsdjursnäringen

Finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg och ledaren för Liberala partiet Trine Skei Grande under en presskonferens den 14 januari 2018.
Finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg och ledaren för Liberala partiet Trine Skei Grande under söndagens presskonferens. Finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg och ledaren för Liberala partiet Trine Skei Grande under en presskonferens den 14 januari 2018. Bild: EPA-EFE/LISE ASERUD Norge

På söndagen blev det klart att Norge får ett borgerligt minoritetsstyre. Av regeringsprogrammet framgår att alla tre regeringspartier tvingats gå med på svåra kompromisser.

Som väntat fick Norge alltså ett minoritetsstyre, efter att konservativa Høyre (H) och populistiska Fremskrittspartiet (Frp) tog med liberala Venstre (V) i regeringen, drygt fyra månader efter valet.

Den nya regeringen blir beroende av Kristelig Folkeparti (KRF) för att få igenom sin politik i stortinget.

På söndagen offentliggjordes det nya norska regeringsprogrammet på 84 sidor.

Regeringspartierna har tvingats "svälja kameler"

Framför allt populistiska Fremskrittspartiet och liberala Venstre ligger långt ifrån varandra i många centrala frågor och har tvingats kompromissa rejält.

Fremskrittspartiet har tvingats gå med på ett ökat antal kvotflyktingar.

Men antalet kvotflyktingar ökar förutsatt att antalet asylsökande förblir lika lågt som det är nu. Dessutom genomförs en del nya begränsningar vad gäller familjeåterföreningarna.

Rätten till familjeåterförening har varit en viktig fråga för Venstre.

Ingen oljeutvinning i Lofoten

Fremskrittspartiet har absolut velat minska avgifterna för privatbilism, men har nu gått med på höjd dieselskatt.

Å andra sidan ska trafikförsäkringsavgiften sänkas litet och det blir mera pengar för vägbyggen.

Oljeutvinning i havsområdena utanför Lofoten, Vesterålen och Senja - eller åtminstone en konsekvensutredning av oljeutvinning där - har legat både Høyre och Fremskrittspartiet varmt om hjärtat.

I regeringsprogrammet har de gått med på Venstres krav och regeringen kommer inte ens att inleda en konsekvensutredning av oljeborrning i de här områdena under regeringsperioden.

Slut på all pälsdjursuppfödning

Høyre och Fremskrittspartiet har redan tidigare skärpt kraven på pälsdjursnäringen, men nu går de med på Venstres krav och den norska pälsdjursnäringen ska avvecklas helt.

Enligt regeringsprogrammet ska regeringen lägga fram ett lagförslag inför Stortinget om att all pälsdjursuppfödning avvecklas fram till årsskiftet 2024/2025.

Pälsdjursuppfödarna ska kompenseras för att de förlorar rätten till sin näring.

Ledaren för Venstre, Trine Skei Grande, har redan beskrivit den här punkten i regeringsprogrammet som en mycket stor seger, som partiet inte hade uppnått om det inte gått med i regeringen.

Statsminister Erna Solberg väntas presentera sin ministerlista om några dagar.

Källor: NRK, SR