Hoppa till huvudinnehåll

DR: Milda vintrar har lett till dansk råttinvasion

Råtta dricker ur en vattentunna.
Råtta dricker ur en vattentunna. Bild: Mostphotos/Urs flueeler Råtta,skadedjur,gnagare,råttor,dricka

Råttorna har ökat markant i Danmark under de senaste åren, rapporterar Danmarks radio. De milda vintrarna uppges vara en orsak till problemet.

Antalet anmälning om de små skadedjuren har ökat explosionsartat. Den största ökningen i antalet anmälningar noteras i mindre kommuner, men ökningen är markant även i många större städer.

Mellan åren 2013 och 2017 ökade antalet anmälningar om råttor med 41 procent i Köpenhamn, med 90 procent i Århus, med 45 procent i Esbjerg och med 29 procent i Odense.

Vy över Århus med järnvägsdepå i förgrunden
Anmälningarna om råttor har ökat markant bland annat i Århus. Vy över Århus med järnvägsdepå i förgrunden Bild: Mostphotos Danmark,Århus

200 procents ökning

I kommunen Stevs med drygt 20 000 invånare ökade antalet anmälningar med 200 procent under samma period.

Problemet i Stevns blev så stort att kommunen blev tvungen att upprätta ett nytt avtal med ett bekämpningsföretag, berättar miljöansvariga Berith Burkandt vid kommunen.

Många experter bedömer enligt Danmarks radio att råttproblemet beror på de senaste årens milda vintrar.

Vid företaget Rentokil säger den tekniska direktören Claus Schultz att råttorna förökar sig i större utsträckning nu när vintrarna är milda.

Fågelmatningen anses också bidra till problemet eftersom en del av fågelmaten faller till marken där den nås av råttorna.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Utrikes