Hoppa till huvudinnehåll

DR: Milda vintrar har lett till dansk råttinvasion

Råtta dricker ur en vattentunna.
Råtta dricker ur en vattentunna. Bild: Mostphotos/Urs flueeler Råtta,skadedjur,gnagare,råttor,dricka

Råttorna har ökat markant i Danmark under de senaste åren, rapporterar Danmarks radio. De milda vintrarna uppges vara en orsak till problemet.

Antalet anmälning om de små skadedjuren har ökat explosionsartat. Den största ökningen i antalet anmälningar noteras i mindre kommuner, men ökningen är markant även i många större städer.

Mellan åren 2013 och 2017 ökade antalet anmälningar om råttor med 41 procent i Köpenhamn, med 90 procent i Århus, med 45 procent i Esbjerg och med 29 procent i Odense.

Vy över Århus med järnvägsdepå i förgrunden
Anmälningarna om råttor har ökat markant bland annat i Århus. Vy över Århus med järnvägsdepå i förgrunden Bild: Mostphotos Danmark,Århus

200 procents ökning

I kommunen Stevs med drygt 20 000 invånare ökade antalet anmälningar med 200 procent under samma period.

Problemet i Stevns blev så stort att kommunen blev tvungen att upprätta ett nytt avtal med ett bekämpningsföretag, berättar miljöansvariga Berith Burkandt vid kommunen.

Många experter bedömer enligt Danmarks radio att råttproblemet beror på de senaste årens milda vintrar.

Vid företaget Rentokil säger den tekniska direktören Claus Schultz att råttorna förökar sig i större utsträckning nu när vintrarna är milda.

Fågelmatningen anses också bidra till problemet eftersom en del av fågelmaten faller till marken där den nås av råttorna.