Hoppa till huvudinnehåll

Fermion tror på lönsam läkemedelsverksamhet i Hangö också i framtiden

Siluetten av processkötare Ronnie Gustafsson inne på nyaste fabriken på Fermions fabriksområde i Hangö. I bakgrunden utsikt över skog.
Processkötare Ronnie Gustafsson passar ofta på att se ut över horisonten medan han jobbar. Siluetten av processkötare Ronnie Gustafsson inne på nyaste fabriken på Fermions fabriksområde i Hangö. I bakgrunden utsikt över skog. Bild: Nicole Hjelt / Yle Fermion Oy,Orion Oyj,läkemedelsindustri,fabriker,Hangö,silhuett,Utsikt,ronnie gustafsson

I samband med att den nya fabriksbyggnaden öppnar på Fermions fabriksområde i Hangö stänger man den fabrik som har flest år på nacken.

Mycket har hänt sedan 70-talet och nu prioriterar man säkerhet och automatiserade processer framom högt tempo.

Radion överröstar ljudet av verktyg i flitig användning när det sista ska på plats i läkemedelsbolaget Fermions nya fabriksbyggnad i Hangö.

Detalj av maskin inne på Fermions fabrik från 2017 på Fermions fabriksområde i Hangö.
Det är automatiserade processer som är tidens melodi. Detalj av maskin inne på Fermions fabrik från 2017 på Fermions fabriksområde i Hangö. Bild: Nicole Hjelt / Yle Fermion Oy,Orion Oyj,läkemedelsindustri,fabriker,Hangö

Snart kommer byggarbetarna bytas ut mot en skara processkötare medan ruljansen antagligen förblir den samma.

Vid den nya fabriksbyggnaden, den fjärde i ordningen, kommer det att arbeta knappa 40 personer uppdelade i fem skift så att fabriken är bemannad dygnet runt.

Har sysselsatt många i byggskedet

Den nya byggnaden är inte någon liten investering, över 30 miljoner euro har prislappen landat på, men projektledare Kim Nylund är nöjd över slutresultatet.

- Projektet har fortskridit väl och i hög grad enligt planerna. Vi har hela tiden hållit oss inom tidtabellen. Planen har varit att inleda verksamheten på fabriken det här året, säger Nylund.

Projektchef Kim Nylund vid bygget av den nya fabriksbyggnaden vid Fermions fabriksområde.
Projektchef Kim Nylund är nöjd över hur projektet framskridit. Projektchef Kim Nylund vid bygget av den nya fabriksbyggnaden vid Fermions fabriksområde. Bild: Nicole Hjelt / Yle Fermion Oy,Orion Oyj,läkemedelsindustri,fabriker,Hangö,kim nylund

Kring 600 personer har sysselsatts i och med byggandet av den nya fabriksbyggnaden. Även lokala aktörer har varit involverade som till exempel el- och VVS-bolaget Hangö Elektriska.

Fabriken ska tas i provdrift i januari och beroende på hur den klarar sig så vet man när dess jungfrufärd blir aktuell.

Tror på industrins framtid i Finland

Fermions fabrik är belägen ungefär sex kilometer utanför Hangö centrum och den äldsta byggnaden är från 1973.

Den färskaste fabriksbyggnaden, innan den som ska tas i bruk i år, byggdes år 2001.

Den äldsta fabriken, fabrik 1, kommer enligt de nuvarande planerna att användas till förvaring då den nya fabriksbyggnaden tas i bruk.

Tankar utanför Fermions nyaste fabriksbyggnad i Hangö.
Den nya fabriksbyggnaden ska tas i bruk i år. Tankar utanför Fermions nyaste fabriksbyggnad i Hangö. Bild: Nicole Hjelt / Yle Fermion Oy,fabrik,Hangö,Orion Oyj,fyrans fabrik

Fermion tillverkar läkemedel som används bland annat för astma- och hjärt- och kärlsjukdomsmediciner, mediciner för att behandla Parkinsons sjukdom och mediciner som ska hindra avstötningsreaktioner.

En stor del av läkemedlen produceras för ägarföretaget Orion. 

Totalt jobbar det omkring 170 personer vid Fermions fabrik i Hangö.

Detalj av maskin inne på Fermions fabrik från 2017 på Fermions fabriksområde i Hangö.
Vid Fermions fabrik i Hangö tillverkas läkemedel som används bland annat i medicin mot Parkinsons sjukdom. Detalj av maskin inne på Fermions fabrik från 2017 på Fermions fabriksområde i Hangö. Bild: Nicole Hjelt / Yle Fermion Oy,Orion Oyj,läkemedelsindustri,fabriker,Hangö,rör

I takt med att allt fler industrier koncentrerar sin fabriksverksamhet utomlands så hör Fermion till undantagen.

Kim Nylund säger att han tror att företaget får verka i Hangö också i framtiden.

- Jag tror att det finns förutsättningar för lönsam verksamhet i Finland och speciellt i Hangö. Vi strävar efter att säkra att den fortsätter här.

- Vi har satsat på effektiviserade och mer automatiserade processer som jag tror gör att vi kommer att klara oss, säger han.

Tryggare än på 70-talet

Ronnie Gustafsson, processkötare och arbetarskyddsfullmäktig, kommer att arbeta vid den nya fabriksbyggnaden.

Han är nöjd över den moderna lösning som finns i den nya fabriken.

- Vi kan köra in kemikalierna via behållarna på gården till reaktorn inne på fabriken utan att komma i kontakt med kemikalien, berättar han.

Processkötare Ronnie Gustafsson inne på fyrans fabrik på Fermions fabriksområde i Hangö.
Processkötare Ronnie Gustafsson säger att man får gå hem med hälsan i behåll från fabrikerna. Processkötare Ronnie Gustafsson inne på fyrans fabrik på Fermions fabriksområde i Hangö. Bild: Nicole Hjelt / Yle Fermion Oy,Orion Oyj,Hangö,processkötare (grundexamen inom kemiteknik),ronnie gustafsson

Gustafsson säger att det är en milsvid skillnad från när den äldsta fabriksbyggnaden hade sina glansdagar för drygt fyrtio år sedan.

- På 70-talet var inte processen sluten på samma sätt. Man funderade inte över sådana saker då, allt skulle bara gå snabbt.

- Här är strävan den att det alltid finns en vägg mellan kemikalien och arbetaren, och på så sätt skyddar vi också naturen, berättar han.

Del av framsidan av Fermions nya fabriksbyggnad i Hangö.
Byggandet av den nya fabriksbyggnaden har sysselsatt drygt 600 personer. Del av framsidan av Fermions nya fabriksbyggnad i Hangö. Bild: Nicole Hjelt / Yle Fermion Oy,Orion Oyj,läkemedelsindustri,fabriker,Hangö

Kemikalierna de har att göra med är inte att leka med och kan orsaka allvarliga hälsoproblem ifall de hanteras på fel sätt.

Därför är det bra att det vid den nya fabriken inte finns något tillfälle under bearbetningen av ämnena som man riskerar komma i kontakt med dem.

- Det innebär att man förhoppningsvis går frisk hem, det är tanken, konstaterar Gustafsson.

Vid de andra fabriksbyggnaderna är man tvungen att skydda sig med en utrustning som är väldigt tidskrävande att klä på och av, och dessutom städa upp kemikalieresterna.

- Visst måste vi skydda oss nu också, men det blir lättare, förklarar Gustafsson.

Lång inskolning

Fermion planerar inte anlita någon till personal i och med den nya fabriksbyggnaden. Tvärtom har de som börjar arbeta här alla redan flera års erfarenhet av jobbet.

Det är inte bara att dyka upp och slänga pulvret i reaktorn― Ronnie Gustafsson

Gustafsson har arbetat elva år på fabriken och är för tillfället på treans fabrik.

- För att jobba på treans fabrik så ska du ha utbildning i ettan eller tvåan. Du kan inte komma utifrån och börja arbeta vid treans fabrik, förklarar han.

Det är för att det är sista skedet i tillverkningsprocessen som sker i den tredje fabriksbyggnaden.

Alla de som flyttar över till fyrans fabrik arbetar för tillfället på trean.

Gustafsson förklarar att inskolningsprocessen vid Fermion är lång och diger innan du över huvud taget får börja utföra några arbetsuppgifter.

- De två första månaderna följer du främst med arbetet, och även efter den halvår långa inskolningen så ser kollegerna till att hjälpa dig. Det är inte bara att dyka upp och slänga pulvret i reaktorn, berättar han.

Utsikten uppmuntrar när arbetet smakar trä

Gustafsson tar mig på en rundtur i den nya fabriksbyggnaden och visar ivrigt de stora fönstren i översta våningen där utsikten är imponerande.

Trots det dystra januarivädret så lyser vyn av skog och hav upp tillvaron.

Han poängterar att miljön gör mycket för det psykiska välmåendet i hans arbete.

- Det är viktigt att trivas på jobbet fastän arbetet i sig själv inte alltid är så roligt, säger han och berättar att han i mån av möjlighet passar på att stanna upp under arbetspasset och njuta av utsikten.

- Den nya fabriken är luftigare och trivsammare, det är roligare att komma på jobb, förklarar han.

Utsikt över skogslandskap från fönster i fjärde våningen på fyrans fabrik på Fermions fabriksområde i Hangö.
Skogslandskapet utanför fabriksfönstret lyses upp av vintersolen. Utsikt över skogslandskap från fönster i fjärde våningen på fyrans fabrik på Fermions fabriksområde i Hangö. Bild: Nicole Hjelt / Yle Fermion Oy,Orion Oyj,läkemedelsindustri,fabriker,Hangö,Utsikt

Vi kommer in till rummet med den finaste utsikten och det är inte frågan om något kafferum.

- I det här rummet finns en isolator, den skyddar människan från produkten, förklarar Gustafsson och pekar på den del av maskineriet som inrättats här.

Vi avslutar vår rundtur i kontrollrummet. Det ser ut som vilket kontorslandskap som helst med datorer på rad där man kan läsa av siffror och tabeller på skärmarna.

Yle Västnylands redaktör blir ändå ombedd att inte fotografera här då rummet ännu är halvfärdigt.

- Här kontrollerar vi processerna. Medan vi övervakar har vi utsikten i skick, säger Gustafsson och pekar mot ännu ett fönster med en vacker vy över skog och mark.