Hoppa till huvudinnehåll

FFC demonstrerar mot aktiveringsmodellen i februari: "Regeringens agerande är ryckigt och planlöst"

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.
FFC:s ordförande Jarkko Eloranta. FFC:s ordförande Jarkko Eloranta. Bild: Lehtikuva Jarkko Eloranta,Finlands Fackförbunds Centralorganisation,Eloranta,ffc

Finlands fackförbunds centralorganisation (FFC) ordnar en demonstration den 2 februari för att protestera mot aktiveringsmodellen för arbetslösa.

FFC behandlade ärendet under sitt styrelsemöte på måndag förmiddag. Protestens ska ordnas i Helsingfors.

– Många är säkert intresserade att ta sig hit också från landskapen. Vi ser nog till att det finns förbindelser, men hur vi genomför protesten klarnar senare, säger FFC:s ordförande Jaakko Eloranta för Yle Uutiset.

Enligt Eloranta har man ännu inte boka ett torg för protesten, men redan nu tror han att deltagarna kommer att räknas i tusental.

Ännu på söndagen hotade Eloranta med strejk i en intervju med Svenska Yle.

– Medborgarinitiativet förtjänar en grundlig behandling i riksdagen. Under förbundens möten kommer vi att gå igenom hur facken kan se till att ärendet går vidare, säger FCC:s ordförande Jaakko Eloranta i ett pressmeddelande.

"Regeringen handlar ryckigt och planlöst"

Eloranta påpekar också att regeringen sparade 200 miljoner euro i utkomstskyddet för arbetslösa då skyddsperioden förkortades med 100 dagar.

– Statsministerns påstående om att aktivitetsmodellen skulle innebära en förbättring i de arbetslösas utkomsskydd är falskt. Aktiveringsmodellen minskar självriskdagarna, men det handlar om att återkalla en tidigare nedskärning. Regeringens handlande är ryckigt och planlöst, säger Eloranta.

FFC har sammankallat de centrala beslutande organen för fackförbunden innan demonstrationen.

STTK kan inte acceptera aktiveringsmodellen

Också tjänstemannacentralen STTK:s styrelse samlades under måndagen för att behandla aktiveringsmodellen.

STTK kan inte stöda aktiveringsmodellen. Enligt ordförande Antti Paola är modellen misslyckad, och STTK kan inte acceptera aktiveringsmodellen.

STTK har själva inte fattat beslut om demonstrationsåtgärder, men varje fackförbund kan fatta beslut om det självständigt.

Medborgarinitiativet som motsätter sig arbetslösas aktiveringsmodell har hittills samlat knappt 130 000 underskrifter.

Själva aktiveringsmodellen trädde i kraft vid årsskiftet och den innebär en 4,65 procents nedskärning i den arbetslösas utkomstskydd ifall den arbetslösa inte har jobbat 18 timmar under en månad, förtjänat 241 euro genom företagsamhet eller deltagit i arbetsfrämjande service i fem dagar.

Artikeln uppdaterades 14.39 med information om STTK:s planer.

Läs mera:

FFC:s Eloranta om aktiveringsmodellen: ”Vårt hårdaste alternativ är att strejka”

Kritiken mot regeringens aktiveringsmodell fortsätter att växa. De stora fackcentralernas styrelser ska på måndag diskutera möjliga motåtgärder. Enligt FFC:s ordförande Jarkko Eloranta förväntar sig medlemmarna mera än bara ställningstaganden.

Läs mera:

Tiotusentals protesterar mot nya aktiveringslagen - den är oskälig mot arbetssökande

Medborgarinitiativet för att omkullkasta aktiveringsmodellen för arbetslösa har på bara några dagar samlat över 50 000 namn.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes