Hoppa till huvudinnehåll

Nato delar åsikterna mellan Sveriges två statsministerkandidater

Natoövning vid Vinga fyr
Natoövning vid Vinga fyr Bild: Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten Sverige,Nato,Svenska flottan,Alliansfrihet,säkerhetspolitik,försvarspolitik

Nato blir en av de stora valfrågorna inför riksdagsvalet i Sverige i höst. Moderaternas ledare Ulf Kristersson säger att ett svenskt Natomedlemskap också skulle trygga Finlands säkerhet.

Sveriges två statsministerkandidater Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) har diametralt olika åsikter om Nato.

- Sverige bör fullt ut gå med i Nato. Sverige har lång tradition av alliansfriet, numera är vi bara allianslösa. Ett Natomedlemskap skulle höja tröskeln och minska risken för ett angrepp mot Sverige. Samtidigt höjs tröskeln för ett angrepp på Finland och våra baltiska grannländer, sade Kristersson på försvarskonferensen i Sälen på söndag kväll.

Löfvens sittande regering har tydligt sagt nej till Nato, medan Kristersson borgerliga allians vill jobba för att Sverige blir natomedlem inom 10 år.

Vi tar helst steget in i Nato tillsammans med våra finska vänner, men ytterst måste varje land fatta sitt självständiga beslut.

Kristerssons linjetal handlade nästan uteslutande om Nato, medan Löfven nämnde Nato bara en gång i sitt tal.

- Vi fördjupar partnerskapet med Nato och värnar den transatlantiska länken, konstaterade Löfven.

Försvarssamarbetet med Finland viktigt

Löfven vill i stället fortsätta fördjupa försvarssamarbetet med Finland. Under Löfvens tid har Sverige också anslutit sig till en snabbinsatsstyrka ledd av britterna och börjat samarbeta mera med Tyskland.

Kristersson anser däremot att försvarssamarbetet med Finland inte räcker och att båda länderna borde gå med i Nato, helst samtidigt.

- Vägen till ett Natomedlemskap är i praktiken sedan länge redan påbörjad. Sverige är väl förberett och vi vore uppenbart välkomna, sade Kristersson.

- I processen mot ett medlemskap måste nu flera hänsyn tas, både inrikespolitiska och i relation till Finland. Vi tar helst steget in i Nato tillsammans med våra finska vänner, men ytterst måste varje land fatta sitt självständiga beslut.

Även om den borgerliga alliansen skulle vinna valet i höst, så är det inte självklart att Sverige ansöker om Natomedlemskap. I dag är fortfarande majoriteten av både riksdagsledamöterna och svenskarna mot Nato.