Hoppa till huvudinnehåll

På 80 kilometer hinner mycket hända - blivande pappor rädda för att behöva agera barnmorska

Nyfödd på BB.
(Arkivbild) Nyfödd på BB. Bild: Yle/Stefan Paavola nyfödda,babyer,förlossning

Vägen har blivit betydligt längre till ett förlossningssjukhus efter att Borgå BB stängde. Det har resulterat i nervösare pappor och en del förlossningar på väg till sjukhuset.

I drygt ett år har nu förlossningsavdelningen vid Borgå sjukhus varit stängd.

Fredrika Lindell från Borgå var bland de första som i början av 2017 fick ta vägen till Kotka istället för att föda på Borgå sjukhus.

- Det var ett ganska självklart val för mig att det skulle bli Kymmenedalens centralsjukhus i Kotka.

Lindell motiverar sitt val med att trafiken österut inte är lika livlig som västerut. Dessutom hade hon hört att barnmorskorna har mera tid per föderska i Kotka.

Fredrika Lindell
Fredrika Lindell. Fredrika Lindell Bild: Yle / Fredrika Sundén porträtt,Mamma,Fredrika Lindell

Jobbig och lång resa österut

Trots alla de kriterier som talade för Kotka hade Fredrika Lindell en del funderingar och kände nervositet inför bilresan. Resan österut blev inte heller som hon hade tänkt sig.

- Det var jobbigt att sitta i bilen i 50 minuter med säkerhetsbältet fastspänt över magen och med sammandragningar, säger Lindell.

Det som också oroade Fredrika Lindell var den 81 kilometer långa vägen. Vad händer om barnet vill ut medan vi ännu är på väg? Den frågan oroade Lindell.

Resan gick trots allt fint men det hängde på ett hår.

- Vi hann just och just. Det tog nämligen också tid att ta sig från parkeringsplatsen till avdelningen eftersom sammandragningarna kom så tätt, säger Lindell.

Skylt för förlossningsavdelningen i Borgå Sjukhus
Skylt för förlossningsavdelningen i Borgå Sjukhus Bild: Yle/Stefan Paavola förlossning,bb på borgå sjukhus

"På en timme var allt över"

Barnmorskan hann knappt få undersökningen klar innan det var dags. Vissa förberedande åtgärder uteblev eftersom barnet tryckte på.

- Barnmorskan hann inte ens sticka kanylen i min hand när barnet redan var på väg. Några minuter senare var dottern född, säger Lindell.

Totalt hann Fredrika Lindell vara på sjukhuset i Kotka i en timme innan allt var över.

- Det var nära ögat. Å andra sidan ville jag inte starta för tidigt från Borgå eftersom jag inte ville ligga på sjukhuset för länge och bara vänta, säger Lindell.

Hon fasade också för att bli hemskickad. Att åka flera gånger av och an kändes inte som en munter tanke.

Det var jobbigt att sitta i bilen i 50 minuter med säkerhetsbältet fastspänt över magen och med sammandragningar ...― Fredrika Lindell

Det som oroar föderskor i Borgå, förutom den långa vägen till Kotka, är att inte kunna prata svenska i förlossningssalen.

- Det finns en oro för språket och många blivande mammor i Borgå känner till att Kymmenedalens centralsjukhus i Kotka inte kan garantera service på svenska, säger Patricia Läckström från Borgå stads mödrarådgivning.

Patricia Läckström är hälsovårdare på rådgivningsbyrån i Borgå.
Hälsovårdare Patricia Läckström. Patricia Läckström är hälsovårdare på rådgivningsbyrån i Borgå. Bild: Leo Gammals Borgå,mödrarådgivningar,rådgivningsbyråer,barnrådgivningsbyråer,barn,barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),Mamma,graviditet,hälsovårdare,patricia läckström

Bra service - men inte alltid på svenska

Läckström säger att många trots allt är väldigt nöjda för den service som sjukhuset i Kotka erbjuder. Det samma gäller sjukhusen i Helsingfors och Hyvinge.

- Man har helt enkelt accepterat att svenskan inte längre är en självklar sak. När man vänjer sig vid fakta löper det trots allt bra och dessutom är servicen i övrigt väldigt god, vilket säkert kompenserar språkfrågan, säger Läckström.

Vilka har reaktionerna varit hos mödrar som tidigare fött på Borgå sjukhus men som nu är tvungna att åka en längre sträcka med allt vad det innebär?

- Visst väcker avståndet frågor och i synnerhet hos dem som haft snabba förlossningar tidigare, väcker tanken på en bilresa på närmare en timme oro, frågor och funderingar, säger Läckström.

Ny sal för kejsarsnitt på Kvinnokliniken i Helsingfors.
Ny sal för kejsarsnitt på Kvinnokliniken i Helsingfors. Bild: Yle/Carina Bruun kejsarsnitt,kvinnokliniken

Inte alla har hunnit fram

Oron för att föda på väg till sjukhuset har visat sig vara befogad.

- Visst, det har förekommit fall där man inte hunnit fram utan fött i bilen eller i ambulansen på väg till sjukhuset eller till och med hemma, säger Läckström.

Samtliga fall har trots allt slutat lyckligt. Det har inte uppstått komplikationer. Men med dylika fall ökar förstås oron hos dem som står i tur att behöva åka en längre väg för att föda.

En annan förändring efter att Borgå BB stängdes är att papporna nu är mera engagerade.

- De är nog mera på alerten nu då det gäller resan till sjukhuset. De är mera oroliga för att bli tvungna att agera barnmorska. Det är ju trots allt en skillnad mellan att köra 50 kilometer och tre kilometer, säger Läckström.

Kramdjur på förlossningsavdelning
Kramdjur på förlossningsavdelning Bild: Carea kymmenedalens centralsjukhus,Kotka,sjukhus

Mannen fick tolka vid svåra situationer

För Fredrika Lindell gick resan till Kymmenedalens centralsjukhus i Kotka trots all oro riktigt bra.

Fredrikas man behövde inte agera barnmorska på väg till sjukhuset och en timme efter ankomsten till sjukhuset den 26 januari 2017 var barnet fött.

Det har förekommit fall där man inte hunnit fram utan fött i bilen eller i ambulansen på väg till sjukhuset eller till och med hemma ...― Patricia Läckström

- Det enda minuset var att jag var tvungen att kommunicera på finska. Jag hade förstås föredragit att tala mitt modersmål. Min man, som är tvåspråkig, fick tolka då situationen var sådan att jag inte fick fram rätt ord, säger Lindell.

Centralsjukhuset i Kotka har en röd tegelfasad.
Kymmenedalens centralsjukus i Kotka. Centralsjukhuset i Kotka har en röd tegelfasad. Bild: Carea kymmenedalens centralsjukhus,sjukhus

Språkkunskaperna bättre nu

Vid tiden för Lindells besök på sjukhuset i Kotka behärskade ingen bland personalen svenska på förlossningsavdelningen.

Då hade Kotka centralsjukhus inte heller ännu satsat på kurser i svenska för personalen.

- Jag har förstått att barnmorskorna senare blev erbjudna kurser i svenska, säger Lindell.

Tjugo procent från Östnyland

Fredrika Lindell som har erfarenhet av att föda både vid Borgå sjukhus och vid Kymmenedalens centralsjukhus i Kotka kan inte rekommendera något alternativ för framtida föderskor.

- Det är nog det sjukhusalternativ som känns bäst för en själv som gäller. Hur man väljer styrs säkert också av var i regionen man bor, säger Lindell.

Vid Kymmenedalens centralsjukhus föddes totalt 1 443 barn under år 2017, det vill säga 63 fler än året innan. Av föderskorna kom 282 från östnyländska kommuner, vilket är närmare 20 procent av det totala antalet födslar.

Läs också