Hoppa till huvudinnehåll

Skidskytteförbundet fick som det ville – alla tiders vinterolympier Björndalen utanför OS-truppen

Ole Einar Björndalen laddar vapnet inför skyttet i Ruhpolding.
Ole Einar Björndalen laddar vapnet inför skyttet i Ruhpolding. Ole Einar Björndalen laddar vapnet inför skyttet i Ruhpolding. Bild: ANDREAS SCHAAD / EPA / AOP Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Björndalen är inte en av sex norska herrskidskyttar som åker till Sydkorea i februari. Skidskytteförbundet uppges ha varit tydliga med att Björndalen inte borde platsa i laget, medan beslutet var betydligt svårare för Olympiatoppen som slutligen spikade truppen, rapporterar NRK.

Björndalen som om två veckor fyller 44 år har vunnit världscupen sex gånger. I mästerskap har han individuellt tagit fem OS-guld och elva VM-guld. I Sotji för fyra år sedan vann skidskyttelegendaren stafett- och sprintguld. Totalt har Björndalen åtta OS-guld, fyra OS-silver och ett OS-brons – ett brons mer än den tidigare längdskidåkaren Björn Dählie.

Det var det norska skidskytteförbundet som förordade en trupp där Björndalen inte ingick. Olympiatoppen tvekade men valde till sist att gå på förbundets linje.

– Som det framgår ur uttagningen är dessa de första spelen sedan 1992 då Ole Einar Björndalen inte ingår i den norska OS-truppen, sade toppidrottschef Tore Övrebö.

Som bäst 18:e

Inför måndagens uttagning var det så gott som givet att Johannes Thingnes Bö, Tarjei Bö och Emil Hegle Svendsen skulle ta tre av de sex platserna. Trion får i Sydkorea sällskap av Lars Helge Birkeland, Erlend Bjöntegaard och Henrik L’Abée-Lund.

Birkeland gjorde väl ifrån sig i fredagens stafett i Ruhpolding och får ses som favorit att knipa en plats i stafettlaget.

Lars Helge Birkeland, Johannes Bö, Emil Hegle Svendsen och Tarjei Bö efter stafettsegern i Ruhpolding.
Lars Helge Birkeland, Johannes Bö, Emil Hegle Svendsen och Tarjei Bö efter stafettsegern i Ruhpolding i fredags. Lars Helge Birkeland, Johannes Bö, Emil Hegle Svendsen och Tarjei Bö efter stafettsegern i Ruhpolding. Bild: imago/Camera 4/ All Over Press Lars Helge Birkeland,Johannes Bø,Emil Hegle Svendsen,Tarjei Bø

– Resultaten som Ole Einar Björndalen har uppnått i världscupen (18, 31, 18, 28, 46, 52, 36, 42) är inte tillräckligt bra. De andra skidskyttarna i OS-truppen har presterat bättre och uppfyllt OS-kraven, sade toppidrottschefen Övrebo.

– Som toppidrottschef tycker jag att det är synd att Björndalen inte har uppfyllt OS-kraven, så att vi hade fått se honom på startstrecket i ett sjunde vinter-OS. Som alla tiders vinterolympier kommer han alltid att ha en stor plats i norsk idrottshistoria.

Det blir alltså inget sjunde OS från Björndalen. Han utmanas nu i medaljligan av Marit Björgen som i olympiska sammanhang har vunnit sex guld, tre silver och ett brons.

Björndalens karriär har varit på nedgång under en längre tid. Under de fem senaste säsongerna har det förutom
sprintguldet i Sotji bara blivit en individuell världscupseger.

Var det rätt att peta Björndalen?

Ja
62.9% (149 röster)
Nej
37.1% (88 röster)
Antal avgivna röster: 237

Sverige spikade truppen

Tre norska damskidskyttar fick en OS-biljett i måndags: Marte Olsbu, Synnöve Solemdal och Ingrid Landmark Tandrevold. Tiril Eckhoffs namn lyste med sin frånvaro men damtruppen ska kompletteras med två namn.

Sverige spikade sin skidskyttetrupp. Från Sverige åker fem herrar och fem damer till Sydkorea.

Mona Brorsson, Elisabeth Högberg, Anna Magnusson, Linn Persson och Hanna Öberg ingår i damtruppen, medan Peppe Femling, Fredrik Lindström, Jesper Nelin, Martin Ponsilouma och Sebastian Samuelsson representerar herrarna.

Läs mera:

Koukalova och Björndalen missar OS

Tjeckiskan Gabriela Koukalova missar OS på grund av skada medan alla tiders mest framgångsrika skidskytt Ole Einar Björndalen inte lyckades med att kvala in till sitt sjunde OS. En stor besvikelse för två av skidskyttevärldens stora profiler.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport