Hoppa till huvudinnehåll

Wallin om låsfabriken i Björkboda: "Ganska mycket som står på spel just nu"

En fabriksbyggnad
En fabriksbyggnad Bild: Monica Forssell / Yle Björkboda,Assa Abloy,björkboda lås

Framtiden för låsfabriken i Björkboda avgörs inom de närmaste veckorna. Beslutsfattare, kommunens representanter och Abloys ledning bekantade sig med fabriken på måndagen.

Abloy planerar att flytta verksamheten till Joensuu och nyligen avslutades samarbetsförhandlingar med personalen på cirka 50 anställda. Något beslut om fabrikens öde har ledningen för bolaget ännu inte gått ut med.

Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) ingick i måndagens delegation och hans åsikt om fabrikens framtid är tydlig.

- Jag tycker att det borde gå att resonera med koncernledningen om det fiffiga med att flytta en av allt att döma lönsam produktion någon annanstans. Ganska mycket står på spel just nu.

Anställda hoppas på positivt besked

De tre förtroendemännen vid låsfabriken, Matti Kanervisto, Andreas Lundin och Kenneth Lindblom hoppas att det inte är för sent att påverka fabrikens öde. De har räknat ut att det skulle vara lönsamt för Abloy att ha kvar produktionen i Björkboda.

- Vi har gjort uträkningar och har kunnat påvisa att det är hur lönsamt som helst att ha kvar produktion också här, säger Andreas Lundin, förtroendeman för högre tjänstemän.

- 2010 hade vi stängningshot och 2014 var det samma. Nu har vi det igen, men det är ett tufft gäng här i firman, konstaterar Kenneth Lindblom, förtroendeman för metallfacket.

Kommunen kavlar upp ärmarna

En eventuell flytt av produktionen skulle vara ett hårt slag för kommunen.

Med erfarenheter från tidigare industrinedläggningar i färskt minne har kommunen nu kavlat upp ärmarna. Det gäller att hitta ersättande arbetstillfällen i och utanför kommunen ifall låsfabriken försvinner från orten, konstaterar utvecklingschef Gilla Granberg.

- Det finns jobb på Kimitoön och i regionen finns det väldigt många lediga arbetsplatser.

- Det gäller att hitta nyckeln till att Kimitoöns invånare också skulle ha möjlighet att pendla. 650 personer av nästan 3000 pendlar redan i dag ut från ön. Man kan bo här och jobba någon annanstans.

Hurdana stödåtgärder behövs ifall produktionen flyttar?

- Det behövs nog en hel del stöd, men vi har redan haft kontakt med arbets- och näringsbyråerna och vi har en egen tillsatt grupp i Kimitoöns kommun som funderar på de här frågorna.

 • De seglar till Sydeuropa utan att kunna segla

  Raseborgarna för loggbok på sociala medier.

  På söndag (19.8) kastar Alfons Grönqvist och Kalle Määttä loss från hamnen i Ekenäs. Målet är Malta i Medelhavet. Ingendera har någon större segelvana men räknar med att de lär sig under färden.

 • Ett försvarstal för den föraktade dansbandsmusiken

  Finns det något mera laddat än att gilla kramgoa låtar?

  Banalt och kommersiellt dravel byggt på enkla ackord och ännu enklare texter. Ungefär så brukar det låta när dansbandsmusiken får sig en omgång. Jag väljer att kalla den social, positiv och allmängiltig.

 • Latvala krigar om pallplacering i Tyskland – Tänak går mot seger

  Latvala, Neuville och Sordo ligger alla inom två sekunder.

  Jari-Matti Latvala ligger på tredje plats i Tysklands VM-rally efter elva specialsträckor. Latvala går en hård kamp om den sista pallplaceringen med Thierry Neuville och Dani Sordo. Esten Ott Tänak har dominerat under veckoslutet och leder rallyt före Sebastien Ogier.

Läs också

Åboland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Åboland