Hoppa till huvudinnehåll

Burma och Bangladesh överens om när rohingyaflyktingar kan återvända hem

Monsunregn, virvelstormar och kolera hotar nu över 430 000 rohingyer som på kort tid har har flytt från Burma till Bangladesh
Över 650 000 muslimska rohingyer har flytt från Burma till Bangladesh sedan slutet av augusti Monsunregn, virvelstormar och kolera hotar nu över 430 000 rohingyer som på kort tid har har flytt från Burma till Bangladesh Bild: EPA-EFE/STRINGER Burma,Rohingya,Bangladesh

Burma och Bangladesh har kommit överens om en tidtabell för när rohingyaflyktingar kan återvända till sina hem i Burma.

Målet är enligt regeringen i Bangladesh att återbörda hundratusentals rohingyer inom två år.

Avtalet gäller enbart de rohingyer som har flytt från Burma sedan oktober år 2016 - överenskommelsen omfattar alltså inte hundratusentals flyktingar som har kommit till Bangladesh tidigare.

Allt som allt har över 650 000 muslimska rohingyer flytt undan etniska rensingar i Burma sedan slutet av augusti, och det fanns hundratusentals rohingyer i Bangladesh sedan tidigare.

Rohingyer på flykt från Burma.
Största delen av flyktingarna är kvinnor och barn Rohingyer på flykt från Burma. Rohingya,Burma,Bangladesh

Enligt Burma kan de första 150 flyktingarna återvända redan nästa vecka, den 23 januari, men humanitära organisationer anser att det låter alltför optimistiskt.

- Burma har bekräftat att det stoppar flyktingströmmen ut ur landet, säger regeringen i Bangladesh i ett uttalande.

Burma har inte ännu kommenterat principöverenskommelsen.

Inre flyktingläger

Detaljerna ska ännu finslipats och mycket kan ännu gå snett, varnar skeptikerna.

Det gäller till exempel planerade läger för återvändande rohingyer som ska byggas i gränsområden i Burma och Bangladesh.

Bangladesh har lovat att bygga fem transitläger som forslar flyktingar till Burma, som för sin del ska bygga läger för rohingyerna innan de skickas vidare till sina hembyar av vilka många är förstörda.

Burma har just börjat bygga sitt första läger och det kommer knappast att vara färdigt redan om en vecka, varnar biståndsorganisationer.

Burma hävdade förra veckan att man redan har satt upp två tillfälliga läger, men det råder tvivel om huruvida det stämmer.

Det har snabbt uppstått enorma flyktingläger vid gränsen mellan Burma och Bangladesh
Det har snabbt uppstått enorma flyktingläger vid gränsen mellan Burma och Bangladesh Det har snabbt uppstått enorma flyktingläger vid gränsen mellan Burma och Bangladesh Bild: EPA-EFE/ABIR ABDULLAH Burma,Rohingya

Vem är flykting?

Ett annat tvistefrö är vem som ska betraktas som en flykting med rätt att återvända till Burma.

Enligt Bangladesh ska familjemedlemmar repatrieras tillsammans, men det är oklart hur man verifierar vem som har flytt och när.

Det är också oklart om Burma kommer att kräva identitetsbevis eller andra handlingar som kan bekräfta flyktingarnas status.

Många rohingyer flydde hals över huvud undan det regeringsorkestrerade våldet i fjol höstas. Många saknar också identitetshandlingar eftersom Burma aldrig betraktade dem som medborgare.

Burma försäkrar nu att återvändande rohingyer kan ansöka om medborgarskap "efter verifieringsprocessen", men vad det innebär i praktiken är likaså oklart.

De flesta som har flytt är kvinnor och barn
Många flyktingar är rädda för att återvända hem utan säkerhetsgarantier De flesta som har flytt är kvinnor och barn Bild: EPA-EFE/ABIR ABDULLAH Burma,Rohingya,Bangladesh

Rädda för att återvända

Många flyktingar lär ändå vara osäkra på om de vågar återvända till sina ofta nedbrända hem i delstaten Rakhine utan säkerhetsgarantier.

Burmesiska myndigheter avvisar fortfarande anklagelserna om omfattande pogromer, massvåldtäkter och etnisk rensning.

Armén hävdar däremot att massflykten utlöstes av en militär offensiv mot rohingyarebeller och att säkerhetsoperationerna fortsätter.

Det är därför oklart hurdant skydd återvändande flyktingar kan räkna med eller om internationella observatörer eller organisationer tillåts närvara i konfliktområden i delstaten Rakhine.

Källor: Reuters

Läs också