Hoppa till huvudinnehåll

Jeppis Hockey vill fortsätta driva camping i Jakobstad

Svanen camping i Jakobstad i vinterskrud
Svanen camping i Jakobstad. Svanen camping i Jakobstad i vinterskrud Bild: Yle/Kjell Vikman camping,Jakobstad

Jeppis Hockey förhandlar om ett nytt kontrakt med staden på Svanens camping. Föreningen har drivit verksamheten med hjälp av långtidsarbetslösa och stadens sommarjobbare de senaste fyra åren.

Hyran har hittills legat på 1000 euro i året och staden har gett byggnadsmaterial för 10 000 euro och klubben har stått för arbetskraften i samband med olika förbättringar.

FantaSea parkens läge är också öppet

Svanens camping skulle i princip läggas ner och flyttats till FantaSea vattenparkområdet för fyra år sedan när Jeppis Hockey ficks tillstånd att driva campingen.

Den har enligt Wolf Enbacka i Jeppis Hockey gett en nätt liten vinst när driften kan skötas med långtidsarbetslösa och sommarjobbare från staden.

FantaSea vattenpark i Jakobstad
FantaSea. FantaSea vattenpark i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman Fantasea,Jakobstad,vattenparker

När det gäller vattenparken FantaSea är läget öppet. Staden söker en entreprenör som kan fortsätta driften och ansökningstiden har förlängts till slutet av januari.

Inom utsatt tid kom ingen sökande. Den nuvarande företagaren, Timo Mäkipelto, sökte inte om en fortsättning. Mäkipelto har inte gått att nå för en kommentar.

- Skräckscenariot är att vi inte får en företagare som är villig att hyra anläggningen, det här hör inte till stadens kärnverksamhet, säger tekniska verkets chef, Rune Hagström i Jakobstad.

- Vi får ta ställning till sommaren 2018 när vi ser om det finns nån som är intresserad av driften av FantaSea, säger stadsdirektör Kristina Stenman.

Wolf Enbacka i Jeppis Hockey utesluter inte helt ett engagemang i FantaSea för Jeppis Hockeys del.

Wolf Enbacka i Jeppis Hockey
Wolf Enbacka. Wolf Enbacka i Jeppis Hockey Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,ishockey,wolf enbacka

- Vi är öppna för möjligheter att tjäna pengar. I det här läget när staden söker en entreprenör och den nuvarande har ett kontrakt till april så har vi en låg profil och vill inte ställa till det.

Turismens möjligheter och fallgropar i Jakobstad

Wolf Enbacka som själv är företagare är kritisk till Jakobstads möjligheter som turiststad. Den stora frågan är enligt honom hur man till syvende och sist skall få hit turisterna.

- Vi har inte så mycket att visa upp, säger Wolf Enbacka.

Enbacka ger som exempel att bara cirka tjugo procent av övernattningarna på campingen härrör från rena turister, resten är resemontörer och folk som hälsar på sina släktingar under Jakobs Dagar och liknande.

Utebassänger är ute

Under 1960-1980 talet kunde vattenbassänger liknande FantaSea i Jakobstad dra stora skaror enligt Wolf Enbacka men läget är annorlunda idag.

- Om jag skall vara riktigt krass borde FantaSea jämnas med marken med en caterpillar och istället säljas till en entreprenör som skulle bygga ett par mindre skyskrapor med havsutsikt på området.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten