Hoppa till huvudinnehåll

Kommunförbundet saknar direktiv – kommunerna får själva dra gränsen för sin servering

Tyhjiä pulloja kassissa.
Tyhjiä pulloja kassissa. Bild: Tiina Jutila / Yle alkoholdrycker,alkoholism,öl,Lättöl,brännvin,PET bottle recycling,återvinning,pantflaskor

Förbundet vill inte ta ställning till enskilda kommuners interna ärenden gällande alkoholservering.

Ida Sulin, ledande jurist på förbundet, känner inte till att det skulle finnas några anvisningar för kommunerna som handlar om alkoholservering. Alltså inga anvisningar om hur mycket seminariedeltagare får bjudas på.

– Några klara riktlinjer kan man knappast ge. Däremot har vi gett ut anvisningar om gästfrihet, gåvor, förmåner och deras koppling till mutstadganden och vad som helt enkelt är tillåtet och vad som inte är tillåtet.

Hon säger att Kommunförbundet utgår från att sedvanlig traktering, alltså en vanlig matbjudning är gångbart.

– Det står att det gäller att noga överväga om man ska tacka ja till traktering som är större än ringa. Allting som alltså är utöver en sedvanlig traktering kan ställa till med problem om man bjuder någon annan på det. Då kan man ju nog fundera på om det är okej att sträcka sig till det in om den egna verksamheten.

Om det handlar om alkohol i rimlig mängd under en middagsbjudning och utöver det några bastuöl, det kan Sulin inte säga.

– Det beror säkert på tillställningen, man kan ju inte kategoriskt säga att en lunch är samma sak som ett femtioårskalas.

Beträffande summorna som är rimliga för skattebetalarna att stå för kan Sulin inte ta ställning till. Kommunerna tänker ändå olika om summorna och vissa serverar inte alls alkohol. Hon känner till att det finns en spridning, men inte vad den baseras på. Om en kommun skulle fråga Kommunförbundet om hur mycket de kan servera sina ledamöter och tjänstemän på alkohol, så får de studera förbundets cirkulär Anvisningar om gästfrihet, förmåner och gåvor.

– Då har vi det där svaret att ge. Om de begär någonting mera, så får vi ta en mera ordentlig funderare kring saken.

Läs mera:

Blött fullmäktigeseminarium – hur mycket alkohol ska skattebetalarna stå för?

Politiker och tjänstemän i Kimitoöns kommun köpte alkohol för nästan 1 000 euro för ett seminarium på Örö i fjol höstas. Räkningen betalades av kommunen, hävdar förtroendevald.

Läs också