Hoppa till huvudinnehåll

Ledande serbisk politiker mördades i Kosovo just innan man skulle återuppta känsliga samtal

Den socialdemokratiska, serbiska politikern Oliver Ivanovic sköts ihjäl utanför sitt partihögkvarter i Kosovo
Den socialdemokratiska, serbiska politikern Oliver Ivanovič sköts ihjäl utanför sitt partihögkvarter i Kosovo Den socialdemokratiska, serbiska politikern Oliver Ivanovic sköts ihjäl utanför sitt partihögkvarter i Kosovo Bild: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC Serbien,Kosovo,Oliver Ivanović

En ledande serbisk politiker har mördats i Kosovo av okända gärningsmän.

Socialdemokraten Oliver Ivanovič som representerar den serbiska minoriteten i Kosovo sköts i morse av män i en förbipasserande bil utanför sitt partihögkvarter i den delade staden Mitrovica.

Myndigheterna i Kosovo fördömer mordet som befaras underblåsa konflikten mellan etniska serber och albaner i Kosovo.

- Jag har informerats om att han sköts ihjäl på platsen och att försöken att rädda hans liv misslyckades, bekräftar Ivanović advokat Nebojsa Vlajic.

Den 64-årige Ivanovićs om skulle ställas inför rätta för krigsförbrytelser under kriget i Kosovo, träffades av fem kulor.

Polisen säger att man har funnit bilen som användes i mordet övergiven och utbränd. Jakten på mördarna har inletts men polisen kan inte ännu säga vem som kan ha begått mordet.

Oliver Ivanović sköts ihjäl i centrum av Mitrovica
Oliver Ivanović sköts ihjäl i centrum av Mitrovica Oliver Ivanović sköts ihjäl i centrum av Mitrovica Bild: EPA-EFE/STRINGER Kosovo,Oliver Ivanović

Förhandlingar ställdes in

Ivanović mördades strax innan Serbien och Kosovo skulle återuppta samtal om att normalisera relationerna efter en över ett år lång paus.

Marko Djuric som handhar Kosovo i den serbiska regeringen, säger att mordet "var ett kriminellt terrordåd mot det serbiska folket."

- Oavsett vem som låg bakom attacken..om de så var albaner, serber eller andra kriminella så måste de bestraffas och dras inför rätta, sade Djuric. Han nåddes av nyheten i Bryssel där serberna och albanerna skulle inleda förhandlingar på tisdagen.

Den serbiska delegationen som leds av Djuric lämnade ändå förhandlingarna omedelbart efter nyheten.

Karta över Kosovo
Karta över Kosovo Bild: Yle mitrovica

Både EU och Kosovo fördömer

Kosovos regering som reagerade med bestörtning, krävde genast att mördarna skall hittas och bestraffas.

Regeringen säger att mordet innebär en utmaning mot lag och ordning och försöken att införa ett lagligt styre i hela Kosovo.

- Våld är oacceptabelt, oavsett varifrån det kommer och vem det riktas mot, säger regeringen i sitt uttalande.

EU fördömde också mordet i kraftiga ordalag och bad alla parter att "visa lugn och återhållsamhet."

Ivanovic kom från den delade staden Mitrovica där sörjande serber lägger en krans vid gravar för anhöriga som dödades i Kosovokriget på 1990-talet
Ivanovič kom från den delade staden Mitrovica där sörjande serber lägger en krans vid gravar för anhöriga som dödades i Kosovokriget på 1990-talet Ivanovic kom från den delade staden Mitrovica där sörjande serber lägger en krans vid gravar för anhöriga som dödades i Kosovokriget på 1990-talet Bild: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ Kosovo,Mitrovica

Serbiens statssekreterare för Kosovo

Oliver Ivanović betraktades som en relativt moderat politiker i staden Mitrovica som har delats itu mellan albaner och serber.

Han har bland varit Serbiens statssekreterare för Kosovo och han betraktades som en av nyckelpersonerna i förhandlingar med Nato, FN och EU efter kriget i Kosovo mellan albaner och serber från år 1998 till år 1999.

Serbiens president Aleksandar Vucic sammankallade landets nationella säkerhetsråd till krismöte efter beskedet om mordet.

Relationerna mellan serber och albaner och fortfarande spända i Kosovo där beväpnade poliser bevakade vallokaler i lokalvalet i fjol somras
Relationerna mellan serber och albaner och fortfarande spända i Kosovo där beväpnade poliser bevakade vallokaler i lokalvalet i fjol somras Relationerna mellan serber och albaner och fortfarande spända i Kosovo där beväpnade poliser bevakade vallokaler i lokalvalet i fjol somras Bild: EPA/DJORDJE SAVIC Kosovo

Spänningen fortfarande hög mellan serber och albaner

Kosovo och Serbien har försökt normalisera relationerna med varandra i nästan 20 år efter Kosovokriget som krävde över 13 000 dödsoffer, de allra flesta av dem albaner.

Kriget slutade efter att Nato ingrep med massiva flygangrepp mot Serbien.

Kosovo som domineras av etniska albaner utropade sin självständighet år 2008, men Serbien har aldrig erkänt landets självständighet och betraktar Kosovo fortfarande som en utbrytarrepublik.

Omkring 120 000 av Kosovo 1,8 miljoner invånare är etniska serber som främst bor i de norra delarna av landet nära den serbiska gränsen.

Källor: Reuters, AP