Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Pekka Haavisto i fokus, bruket av medicinsk cannabis ökar, gasexplosion i höghus i Antwerpen

Flera personer skadades i gasexplosion i bostadshus i Antwerpen.
Gasexplosion i höghus i Antwerpen - flera skadades. Flera personer skadades i gasexplosion i bostadshus i Antwerpen. Bild: OLIVIER HOSLET Antwerpen,höghus,gasexplosion

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

De Grönas presidentkandidat Pekka Haavisto vill inte ha en folkomröstning om Nato, till skillnad från partiets linje. Haavisto behåller i de senaste opinionsmätningarna platsen som tvåa med väljarstödssiffror på ungefär 11 procent.

Pekka Haavisto
Pekka Haavisto Bild: Sakari Luhtala / Yle val,presidentval,Presidentvalet i Finland 2018,Yle valgalleri,Pekka Haavisto,De Gröna

Vissa danska läkare har fått rätt att skriva ut medicinsk cannabis till patienter. I Finland och Sverige är det inte tillåtet, men undantagslov finns. Här används i enskilda fall fem olika former av medicinsk cannabis. Ett av läkemedlen är godkänt av Fimea; det är en munspray som används för att minska muskelspasmer hos MS-patienter.

En målad bild av cannabislöv.
En målad bild av cannabislöv. Akuutti,cannabis,medicinsk cannabis

Medlingen i arbetstvisten inom finansbranschen fortsätter. Riksförlikningsman Minna Helle har kallat in parterna till ett medlingsmöte till klockan 12 idag. Bankerna har redan strejkat två gånger

Viking Lines passagerarfartyg Mariellas ankomst till Mariehamn ställdes in på måndag kväll på grund av den hårda blåsten.
I normala fall anlöper Mariella Mariehamn kl 23.40. Nu körde fartyget direkt till Helsingfors.

Kimitoön ska fundera på sin alkohollinje efter det fullmäktigeseminarium som Kimitoöns kommun ordnade i fjol höstas på Örö. Det fanns inga riktlinjer för hur mycket alkohol politiker och tjänstemän fick dricka då. De 25 seminariedeltagarna konsumerade under middagen och samkvämet cirka 230 alkoholportioner eller drygt 9 alkoholportioner per person.

Öl hälls upp i glas
Det bjöds friskt på alkoholhaltiga drycker på fullmäktigemötet på Kimitoön Öl hälls upp i glas Bild: Mostphotos / Michael Erhardsson öl,alkohol (njutningsmedel),alkoholdrycker

Utrikes:

Ett tjugotal personer befaras ha skadats i en explosion i ett bostadshus i centrum av den belgiska hamnstaden Antwerpen. Enligt polisen finns det ingen koppling till terrorism. Statliga radio-och tv-bolaget RTBF uppger att det troligen handlar om en gasexplosion. Tre bostäder i ett höghus kollapsade helt och intilliggande byggnader kan ha skadats.

Ett par i Kalifornien i USA har gripits misstänkt för tortyr. Myndigheterna har räddat parets barn, en syskonskara på 13 personer i åldern 2-29 ur deras hus i Perris, öster om Los Angeles. Syskonen var undernärda och flera av dem hade hållits fjättrade vid sina sängar. Det är oklart varför föräldrarna höll barnen fångna.

Rumäniens premiärminister Mihai Tudose tvingades avgå i måndags efter att hans styrande socialdemokratiska parti (PSD) dragit bort sitt stöd för honom. Det är den andra premiärministern som lämnar posten inom loppet av sju månader.

Lauri Markkanen i Chicago Bulls
Lauri Markkanen Lauri Markkanen i Chicago Bulls Bild: AFP / Lehtikuva Basket,NBA,Lauri Markkanen,Markkanen,Chicago Bulls

Lauri Markkanen som spelar i den amerikanska proffsligan i basket NBA har gjort ett nytt ligarekord. 20-åringen har gjort sina hundra första trepoängskast snabbare än nån annan nykomling i ligan. I matchen vann Markkanens Chicago Bulls mot Miami Heat med poängen 119-111. Markkanen stod för 17 poäng i matchen.

Vädret:

Den sydliga vinden är lokalt kraftig som gör att kölden
känns bitande. Mulet och lokalt obetydliga snöfall.

-5..-12 grader, i Lappland -7..-12 grader.