Hoppa till huvudinnehåll

Oljeutsläppen efter sjunken tanker sprids i Östkinesiska havet - Kina och Japan oroade

Oljetankern Sanchi brinner efter kollision med ett lastfartyg.
Tankern Sanchi brann i över en vecka innan den sjönk i söndags Oljetankern Sanchi brinner efter kollision med ett lastfartyg. Bild: EPA-EFE/SOUTH KOREA COAST GUARD HANDOUT oljetanker,Kina,Iran

Olje- och naturgasutsläppen efter en iransk tanker som sjönk i Östkinesiska havet utanför Shanghai, håller på att spridas men man har inte ännu någon klar bild av hur stora miljöskador utsläppet kan orsaka.

Utsläppen kring tankern Sanchi, som först brann i över en vecka och sedan sjönk, var betydligt större på tisdag morgon än dagen innan, enligt kinesiska myndigheter.

Sanchi sjönk i söndags och alla 32 besättningsmän antas ha omkommit.

Den utspillda oljan befinner sig nu omkring 500 kilometer från Shanghai och 300 kilometer från Nahai i Japan.

Japaner oroade

Japanska myndigheter, som oroat följer med läget, säger att följderna för miljön kan vara mycket allvarliga om oljan når kustområden. Än så länge tror japanerna ändå att så inte kommer att ske.

Följderna för det marina livet i olycksområdet blir i varje fall betydande enligt japanerna.

- Oljeutsläpp kan i allmänhet ha stora miljöföljder om de når kusten men vi tror att chansen är liten att så kommer att ske med japanska kustområden, säger landets miljöministerium.

En havsström vid olycksplatsen för utsläppen norrut vilket minskar möjligheten att de når den japanska kusten.

Den brinnande iranska oljetankern "Sanchi". Bilden tagen 14.1.2018.
Både olja och naturgas har spillt ut från tankern som sjönk Den brinnande iranska oljetankern "Sanchi". Bilden tagen 14.1.2018. Bild: AFP / Lehtikuva oljetanker,Kina

Gaskondensat i sjunken tanker

Sanchi transporterade koncentrerad flytande naturgas som fortsatte att brinna då fartyget sjönk. Sådan naturgas är mycket giftig men den brinner lätt upp eller avdunstar snabbt.

Den kan ändå få allvarliga följder för det känsliga marina livet i området.

- För att få en bild av skadornas omfattning är det kritiskt att myndigheterna gör en klar bedömning av hur mycket naturgas och olja som har läckt ut, säger Paul Johnston vid Greenpeace.

Ett stort bekymmer nu när tankern har sjunkit är att all kondensat som inte brann upp kan läcka under vatten.― Paul Johnston vid Greenpeace

Johnston säger att naturgasen som läckte ut inte orsakar sådan tjock svart olja i vattnet som är typisk för oljeutsläpp.

Det är mycket svårare att skilja gaskondensat från vattnet, eftersom det är så lätt och färglöst.

- Ett stort bekymmer nu när tankern har sjunkit är att all kondensat som inte brann upp, kan läcka under vatten och upplösas vilket försvårar saneringsarbetet, säger Greenpeace

Källor: Reuters, AP

Läs mera:

Brinnande tanker sjönk efter en veckas släckningsförsök – drog med sig 100 000 ton olja ner i havet utanför Kinas kust

Den iranska tankern sjönk en vecka efter att den kolliderade med ett lastfartyg utanför Shanghais kust. Tankern drog med sig hela sin oljelast på 136 000 ton råolja.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes