Hoppa till huvudinnehåll

OS-stjärnan utnyttjades av landslagsläkare: ”Inte längre rädd att berätta”

Simone Biles i OS i Rio
Simone Biles. Simone Biles i OS i Rio Bild: EPA/TATYANA ZENKOVICH gymnastik,Simone Biles,olympiska spelen,Biles

Gymnastikstjärnan Simone Biles berättar nu att hon utnyttjades av landslagets tidigare läkare Larry Nassar. Nassar har erkänt att han förgripit sig på flera gymnaster.

Larry Nassar var läkare för USA:s gymnastiklandslag i 30 år och deltog i en rad stora mästerskap. Under den här tiden ska han ha förgripit sig på mängder med kvinnor, något som bland annat gymnasterna McKayla Maroney och Aly Eaisman berättat om.

Nu väljer också superstjärnan Simone Biles berätta sin historia.

– Jag är inte längre rädd att berätta. Jag är också en av alla de överlevande som blivit sexuellt utnyttjad av Larry Nassar. Det finns många anledningar till att jag inte velat dela med mig av min historia, men jag vet nu att det inte är mitt fel.

– Länge har jag frågat mig själv om jag var för naiv och om det var mitt fel. Nu har jag svaret på alla frågor. Nej, nej det var inte mitt fel. Jag kommer inte att bära den skuld som tillhör Larry Nassar, skriver Biles i ett meddelande på Twitter.

Dömd till fängelse

Nassar dömdes i december till 60 års fängelse för barnpornografibrott och inväntar som bäst en dom för övergrepp på flera gymnaster. Han har erkänt sig skyldig till övergreppen.

– Vi måste få veta varför det pågick så länge och drabbade så många av oss. Vi måste se till att något liknade aldrig kommer att ske igen, skriver Biles.

Simone Biles vann fyra guld och ett brons vid OS i Rio de Janeiro 2016. Hon satsar nu mot OS i Tokyo 2020. Biles skriver också att hon regelbundet måste återvända till samma träningsanläggning som hon blev utnyttjad i.

– Jag lovar att jag aldrig kommer att ge upp, skriver hon.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också