Hoppa till huvudinnehåll

Österbybarnen syns i mörkret - nya reflexvästar åt alla elever

Elever med reflexväst.
Skoleleverna fick sina reflexvästar den 16 januari. Elever med reflexväst. Bild: Matias Österman Västnyland,Ekenäs,Raseborg,österby skola

Nu ska Österbybarnen i Ekenäs synas bättre när de rör sig i trafiken. Det är åtminstone förhoppningen. Alla drygt 120 elever i Österby skola har i dag fått varsin ny reflexväst.

I bakgrunden finns oroade bilister som på sociala medier har förfasat sig över barn i Österby som rör sig utan reflex eller lampor ute i trafiken.

Initiativtagare till reflexsatsningen är föräldern Solveig Holmberg.

Hon började fundera över vad hon personligen kunde göra för att råda bot på problemet.

Holmberg tog kontakt med transportbolaget Östermans Alltrans i Karis som meddelade att företaget gärna vill vara med i reflexsatsningen som sponsor.

Matias Österman
Matias Österman från Östermans Alltrans delade ut västar. Matias Österman Västnyland,Ekenäs,Raseborg,österman alltrans

- Man vill ju förstås alltid känna att man kan göra en liten skillnad. Det kändes som ett lämpligt tillfälle att vara med. Hon skrev så snällt och frågade så vi kände att nu tar vi chansen, säger Matias Österman från Östermans Alltrans.

Östermans Alltrans köpte in en större mängd reflexvästar. De som blev över delas ut till barn som besöker Lilla Hembageriet i Karis.

Östermans Alltrans fordon rör sig dagligen på de västnyländska vägarna. Använder folk reflex tillräckligt ofta?

- Absolut inte. Allt för lite. Fast man själv har synliga kläder på sig känns det som det inte alltid hjälper när man står längs med vägen och jobbar. Ändå kommer bilarna alltför nära när de kör, säger Österman.

Gav reflexväst till kvinna i mörker

Solveig Holmberg berättar att hon har varit med om situationer som kunde ha slutat dåligt eftersom folk inte har använt reflex i mörkret. En lite speciell händelse har fastnat i minnet.

- För flera år sedan stannade jag och gav en äldre kvinna en reflexväst. Vi var nära att köra på henne.

Solveig Holmberg, Daniela Lindström, Freja Signell och Erin Stenström.
Daniela Lindgren, Solveig Holmberg, Matias Österman, Erin Stenström och Freja Signell. Solveig Holmberg, Daniela Lindström, Freja Signell och Erin Stenström. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,Ekenäs,Raseborg,Erin Stenström

Daniela Lindgren är eftisledare i Österby skola. Hon efterlyser också fler reflexer i trafiken. Hon påpekar att det är viktigt att värna om barnens säkerhet.

- Ofta på morgnarna när jag kör mina barn till klockan åtta till Seminarieskolan så springer elever över övergångsstället utan reflexer. Det är många gånger man måste tvärbromsa när någon kommer springande.

- De tror att man syns när vägbelysningen är tänd men så är det ju inte, tillägger Holmberg.

Designa din egen reflexväst

Tredjeklassaren Erin Stenström har en liten lampa som blinkar för att hon ska synas i trafiken och hennes klasskompis Freja Signell använder reflexväst.

De berättar att det i skolan har tagits upp hur viktigt det är med reflex. Signell och Stenström försäkrar att de oftast använder reflex när de går till skolan.

- Men jag brukar glömma reflexen när jag börjar klockan nio för då är det mycket ljusare, erkänner Signell.

En dagisgrupp i reflexvästar som går över ett övergångsställe.
Med reflex syns man bäst. En dagisgrupp i reflexvästar som går över ett övergångsställe. Bild: Mostphotos barn (familjemedlemmar),trafik,Reflex,Reflexväst,skyddsvägar,daghem,dagvård,trafiksäkerhet,trafiksäkerhet

Signell föreslår att barn kunde designa reflexvästar själva för att sporra dem att använda dem.

Stenström föreslår att man kunde piffa upp reflexvästarna med klistermärken.

Rosa reflexvästar kunde också vara ett alternativ, säger Signell.

Kommer eleverna att använda sina nya reflexvästar nu då?

- Eftersom de alla får likadana så hoppas jag att det kanske kunde sporra dem lite. Då kan de påminna varandra att ha de nya västarna på, säger Lindgren.

Initiativtagaren Solveig Holmberg utmanar nu andra föräldrar att också satsa på likadana reflexsatsningar i skolor.

Läs också