Hoppa till huvudinnehåll

Pargas hushållar med spriten och vill följa sunt förnuft

Vinflaska och korkskruv.
Vinflaska och korkskruv. Bild: Yle/Rolf Granqvist naturkork

Enligt stadsdirektören och fullmäktigeordföranden serveras det sparsamt med alkohol på stadens tillställningar i Pargas. Konsumtionen har minskat, men eventuellt kunde serverandet diskuteras.

Vi har ingen sådan erfarenhet som skulle peka på att vi skulle behöva direktiv eller regler. Vi försöker följa sunt förnuft och allmän kutym och kan konstatera att trenden i kommuner är att de få tillställningar där alkohol serveras, så har det en allt mindre roll, säger stadsdirektör Patrik Nygrén.

– Jag tror att det gäller hela arbetslivet om det sedan gäller kommuner, företag eller redaktioner, så ser man samma trend. Serveringen och användningen av alkohol minskar. Det är ju bra så, men inte har vi något påbud. Vi har ett fåtal tillställningar där det kan serveras vin eller öl till maten och kanske någon gång en konjak med kaffet, men det är allt.

Fyra glas med skinkan

Fullmäktigeordförande Tarja Rinne, SFP, säger att serveringen på stadens bekostnad varit sparsam, men hon tycker att en diskussion om principer kring alkoholservering nog kan föras om det känns aktuellt.

– Under den tid som jag varit med, det vill säga sedan förra perioden, så har det varit tämligen restriktivt och anspråkslösa trakteringar.

Fullmäktigemiddagen efter budgetmötet är egentligen den enda årligen återkommande trakteringen i stadens egen matsal. Vi har normal julmiddag med en välkomstskål, ett par glas vin till middagen och kanske något glas till kaffet och det är allt. Så jag har inte upplevt att vi skulle ha någon väldigt frikostig alkoholservering, säger Rinne.

Minns bara två seminarier med alkohol

Inte heller i övrigt har alkoholskvättarna som invånarna bjudit de folkvalda och tjänstemännen på i Pargas varit många. Rinne nämner ett seminarium på Utö år 2013 som behandlade stadens åtstramningsprogram. Då var trakteringen i samma storleksordning som vid julmiddagen. Under den förra fullmäktigeperioden var det också ett strategiseminarium på en picknickkryssning till havs. Inte heller i samband med den minns hon något som skulle ha varit i strid med normal kutym, varken för skattebetalare eller för dem som åtnjöt förmånen.

Om själva diskussionen säger Rinne att den är mycket välkommen och åtminstone skadar den inte. Efter en diskussion skulle man kanske komma fram till hur mycket som kan användas av skattebetalarnas pengar för alkohol.

– Principiellt tycker jag att det inte skadar att diskutera frågan, det är ju en känslig fråga. Så har det alltid varit, det såg vi också under alkoholdiskussionen i riksdagen. Om någonting intresserar finländarna, så är det alkohol.

Rinne tänker att hon välkomnar diskussionen ur den synvinkeln att skattebetalarna inte ska tro att de förtroendevalda missbrukar skattebetalarnas pengar.

Läs mera:

Blött fullmäktigeseminarium – hur mycket alkohol ska skattebetalarna stå för?

Politiker och tjänstemän i Kimitoöns kommun köpte alkohol för nästan 1 000 euro för ett seminarium på Örö i fjol höstas. Räkningen betalades av kommunen, hävdar förtroendevald.