Hoppa till huvudinnehåll

Raseborgs nya turistchef: Det här är mitt drömjobb

Ville Vuorelma på Teater Viirus.
Ville Vuorelma jobbar nu på teater Viirus. Ville Vuorelma på Teater Viirus. Bild: Yle / Eva Lamppu teater viirus

Med en sällan skådad iver tar Ville Vuorelma emot jobbet som turistchef i Raseborg. Det råder inget tvivel om att han har ett genuint intresse för Raseborg.

Vuorelma kommer ursprungligen från Esbo. Han har bott flera år i Helsingfors och har nyligen flyttat till Ekenäs.

- Vi har i två år funderat på att flytta till Raseborg och har bara drömt om livet här. Nu hittade vi för det första ett perfekt ställe. Så hittade jag den här arbetsmöjligheten.

- Jag tänkte att det är mitt drömjobb att få jobba som turistchef för Raseborg som har så många möjligheter. Och att få göra fantastiskt olika grejer med kultur, mat och naturupplevelser. Så sökte jag jobbet och fick det. Och nu är jag helt superglad.

Solen glimmar i havet utanför Modermagan i Ekenäs skärgård.
Naturen i Västnyland är unik påpekar Vuorelma. Solen glimmar i havet utanför Modermagan i Ekenäs skärgård. Bild: Helena Rosenblad / Yle Västnyland,Raseborg,Ekenäs skärgård,Skärgård (musikstycke),hav,sommar,Ekenäs skärgårds nationalpark

Vuorelma är ekonomie magister och har vid Svenska handelshögskolan studerat marknadsföring, men också turism.

Nu jobbar han som marknadsförare och turnéproducent på Teater Viirus och studerar till vildmarksguide vid Axxell.

Han är från tidigare bekant med Västnyland eftersom han i flera repriser har jobbat i regionen. Bland annat på Stallkrogen i Bromarv, på Villa Christine i Tenala och på Bengtskärs fyr.

Han har också både släkt och bekanta i Västnyland.

Att skapa helhetsupplevelse

Till den nya turistchefens huvudsakliga uppgifter hör att ansvara för turismverksamheten och dess utveckling i Raseborg.

- När man som turist kommer till en ort är det alla tjänster som finns där och alla människor man möter som skapar helhetsupplevelsen. Mitt jobb är att stöda de olika företagen och människorna för att vi tillsammans ska kunna skapa den här helhetsuppfattningen för våra gäster.

- Jag vill också på olika sätt via sociala medier föra fram alla fantastiska grejer som finns här i Raseborg.

Han nämner bland annat Raseborgs historia, mat- och dryckeskulturen, naturen och via den golf, segling och Ekenäs skärgårds nationalpark.

Familjen Tahvanainen med mamma Jenni, pappa Sami, och döttrarna Maisa och Silja vid Raseborgs slottsruiner.
Ville Vuorelma vill bland annat lyfta fram Raseborgs fantastiska historia som till exempel Raseborgs slottsruin. På bild familjen Tahvanainen som besökte slottsruinen sommaren 2016. Familjen Tahvanainen med mamma Jenni, pappa Sami, och döttrarna Maisa och Silja vid Raseborgs slottsruiner. Bild: Yle/Nicole Hjelt silja tahvanainen,familjer,turism,turister,barn (familjemedlemmar),Raseborgs slott,Snappertuna,sommar,Västnyland

Varför ville du själv flytta just till Raseborg?

- En del är definitivt naturen och havet. Här finns fantastiska skogar. Den historiska biten är en stor del av hela kulturen. Här finns Raseborgs slottsruin och Svartå slott. Folk har bott här redan i flera tusen år.

- En annan del är människorna. Det känns som att raseborgare är väldigt genuina och det är lätt att komma överens med raseborgare. Stämningen och humorn är jätteavslappnad och skön.

Viktigt med samarbete

Vuorelma lyfter också fram samarbete som en viktig byggsten i turismarbetet - både samarbetet internt inom Raseborg och samarbetet med andra orter.

Stadsstyrelsen i Raseborg valde Vuorelma till stadens turistchef på sitt möte den 15 januari.

Läs mera:

Ville Vuorelma föreslås bli Raseborgs turistchef

Raseborgs nya turistchef ser ut att bli Ville Vuorelma. Han valdes bland totalt 36 sökande.