Hoppa till huvudinnehåll

Stort behov av Akilles multiarena i Borgå – men hallen dröjer ännu flera år

Bandymaskot vid planen.
Akilles Bandy vill bygga en multiarena för idrott och kultur. Bandymaskot vid planen. Bild: Yle/Mikael Kokkola bandy,Akilles,Borgå Akilles

För tillfället håller Akilles bandysektion på att kartlägga intresset för en multiarena i Borgå. Det har visat sig att behovet är stort bland både idrotts- och kulturaktörer.

Kenneth Ek är projektledare för Akilles Bandys hallsatsning. För tillfället är tanken att bygga en multiarena i Borgå för många ändamål inom idrott och kultur.

– Vi har preliminärt diskuterat med de stora idrottsföreningarna och personer från kultursidan. I de diskussionerna framgick det mycket tydligt att det finns ett stort behov av en hall.

I hallen skulle man kunna ordna olika slags evenemang som konserter och mässor.

Akilles bandysektions skiss på framtida arena
Så här skulle arenan kunna se ut. Akilles bandysektions skiss på framtida arena Bild: Arkitektbyrå Heininen & Valkeavirta / Akilles Borgå,multiarena,Akilles,bandyarena

För tillfället jobbar Akilles Bandy hårt med att kartlägga vad behovet är bland aktörerna i Borgå.

– Vi samlar utgångsuppgifter. Vad allt borde finnas under samma tak?

10 000 euro i understöd för utredningen

Akilles Bandy beviljades 10 000 euro av Aktiastiftelsen för att utreda hallbygget och under årets första månader ska kartläggningen framskrida.

Det som är klart är att staden måste axla ett stort ansvar. Stadens engagemang är rent ut sagt en förutsättning för att hallen ska bli av.

– Det finns mycket som inte har utvecklats inom idrott och kultur och Borgå stad behöver ta sin roll, säger Ek.

Eftersom det är frågan om ett väldigt stort projekt tar det tid innan man kan komma i gång på allvar. Det finns ingen klar tidtabell för hallbygget men nog visioner.

– Efter att man samlat alla uppgifter tar det dryga ett år att planera och flera år att bygga.

Borgåborna får alltså räkna med att vänta i många är ännu på en eventuell hall.

Nu är situationen katastrofal

Ett besök på planläggningskontoret har i varje fall lett till att hallen har en preliminär plats i Kokon. Men det är ännu inte fastställt och enligt Ek behöver hallen nödvändigtvis inte byggas just där.

I diskussionerna framgick det mycket tydligt att det finns ett stort behov av en hall― Kenneth Ek

Med tanke på att kulturen antagligen kommer att utnyttja hallen är det också viktigt att avståndet till centrum inte blir för långt.

Hur stort är behovet av en ny hall i Borgå?

– En massa idrottsgrenar har inte lokaler som de behöver för att kunna utvecklas eller för att över huvud taget kunna idka sin sport, som bowling och friidrott. Situationen är katastrofalt dålig.

Läs mera:

Bowling, bågskytte och bandy - Akilles planerar multiarena i Borgå

Akilles Bandy vill utveckla bandysportens tränings- och tävlingsförutsättningar i Borgå. Som bäst utforskar idrottsföreningen möjligheterna att bygga en multiarena i området kring Kokon idrottspark.