Hoppa till huvudinnehåll

Tragikomisk kärleksjakt på Instagram - så här bidrar läsarnas insikter till dramaserie om längtan

Två händer formar ett hjärta.
I serien om längtan jagar en kvinna febrilt efter "den rätta". Två händer formar ett hjärta. Bild: Stokpic/Creative Commons hjärta

En 30-årig kvinnas panikartade längtan efter kärlek förvandlas till en både komisk och hjärtskärande jakt efter den perfekta mannen.

23-åriga Julia Mäkkyläs berättelse valdes med till Svenska Yles blivande dramaserie om längtan och blev utgångspunkten för en av karaktärerna i serien. Kvinnan i centrum av berättelsen är extremt sugen på att hitta en karl, och hon är helt omedveten om att hon är gravid. Berättelsen är bara lite inspirerad av skribentens egna upplevelser.

- Jag har nog kryddat på med detaljer och ändrat händelseförlopp. Många kan säkert känna igen sig i berättelsen, särskilt de som är eller någon gång har varit singel, säger Åbobon Mäkkylä som studerar till talterapeut.

- När det blir en besatthet börjar man göra märkliga saker för att nå sitt mål. Utifrån sett kan det te sig både komiskt och sorgligt.

Kärleksjakt på Instagram

Mäkkylä har tillsammans med producenten och regissören Anna Blom hjälpt forma berättelsen till ett manuskript. Övriga medverkande i serien är Ville Tanttu, fotograf och regissör, och manusförfattaren Jan Nåls.

Mäkkylä har bidragit med insikter särskilt i hur jakten på kärlek sker i dag, nämligen via sociala medier som Instagram och Tinder, berättar Blom.

- Kvinnan föreställer sig en selfie på sig och mannen hon har i kikarn. Han och jag, vi skulle se skitbra ut på Instagram, beskriver Blom kvinnans tankegångar.

Kvinnan kommer överens om en träff och planerar händelseförloppet i minsta detalj. Kvällen går däremot inte alls som planerat och mannen visar sig vara en besvikelse.

När kvinnan får veta om sin graviditet ställs hon inför helt andra problem. Enligt Anna Blom är det egentligen en berättelse om en kvinnas väg mot moderskap.

Julia Mäkkylä har delat sin berättelse för Svenska Yles serie om längtan.
Julia Mäkkylä skriver bland annat noveller på sin fritid. Julia Mäkkylä har delat sin berättelse för Svenska Yles serie om längtan. Bild: Julia Mäkkylä Julia Mäkkylä

Blom står för stommen i berättelsen, men mycket av det som händer är scener som Mäkkylä har skapat. Mäkkylä är van skribent och fick ett hedersomnämnande i Arvid Mörne-tävlingen i år.

- Det har varit jättekul och helt nytt. Jag hoppas att i framtiden också få jobba med något liknande, säger Mäkkylä.

Det handlar om en flickas längtan efter trygghet. Hon vet inte var mamman är och bor med sin missbrukande mormor. Pappan är bortrest.― Maria Sten, egenföretagare

Egenföretagaren, trebarnsmamman och kimitobon Maria Sten, 54, åker taxi till vardags och tycker om att skriva och läsa på fritiden. Hon skickade in berättelsen om sitt liv till Svenska Yle och har liksom Mäkkylä hjälpt att skapa en av berättelserna.

- Det handlar om en flickas längtan efter trygghet. Hon vet inte var mamman är och bor med sin missbrukande mormor. Pappan är bortrest.

Maria Sten är skribent och medarbetare i serien om längtan.
Maria Sten är skribent och medarbetare i serien om längtan. Maria Sten är skribent och medarbetare i serien om längtan. Bild: Maria Sten maria sten

Flickan känner sig ensam och gör sig skyldig till stöld. Hon träffar en pojke men hans mamma förbjuder dem att ses. Så åker hon fast för stöld och socialen blir inblandad.

Sten har egna erfarenheter av missbruk och medberoende och har på så sett haft lättare att leva in sig i berättelsen. Hon har fungerat som bollplank för att kommentera scener och handlingar. Men berättelsen är inte Stens egen.

- Anna skriver till mig, jag läser igenom det och försöker föreställa mig det och kommenterar hur jag känner att det kunde vara. Det har varit intressant och spännande och det blir roligt att se slutresultatet, säger Sten.

Värdefulla känslomässiga kompasser

Sättet att arbeta med publikens insats har varit nytt för Anna Blom.

Novellfilm 2015 - Anna Blom och Ville Tanttu
Anna Blom och Ville Tanttu producerar serien om längtan. Novellfilm 2015 - Anna Blom och Ville Tanttu Bild: Camilla Thelestam ville tanttu

- Maria och Julia har bidragit lite på olika sätt, men hjälpt till stort med att styra upp berättelserna så att de är emotionellt och psykologiskt trovärdiga, säger Blom.

- Båda har modigt bjudit på sig själva och dels har det lett till konkreta scener, dels till beslut om hur allt slutar eller vad som händer med en karaktär i en viss scen eller i ett visst skede av berättelsen.

Hon tackar skribenterna för deras uppriktiga respons. Båda har haft tydliga visioner om karaktärernas inre drivkraft och om hur berättelserna åtminstone inte ska sluta.

- Det sägs att det är bra att skriva med en enda tittare i åtanke och vi har nu gjort det helt konkret. Jag tror att det har gett mer fokus och djup i berättelserna och det känns som att det var ett bra sätt att kombinera verklighet med fiktion, säger Blom.

Anna Bloms produktionsbolag söker nu skådespelare, statister och locations i Helsingforsregionen och Nyland (såsom en tandläkarmottagning!). Ta kontakt per e-post på anna@jamediaproduction.com

Längtan planeras som en femdelad serie för Svenska Yles webb.