Hoppa till huvudinnehåll

Åbo svenska teater inleder spelåret med ny dramaturg vid rodret

Edith Piaf på Åbo Svenska Teater.
Edith Piaf fortsätter spelas vid Åbo svenska teater under våren. Edith Piaf på Åbo Svenska Teater. Bild: Åbo Svenska Teater/Pette Rissanen åbo svenska teater

Nu i helgen startar Åbo svenska teaters spelår med föreställningar av bland annat musikdramat om Edith Piaf och pjäsen om Daniel Hjort.

Förra året lockade Åbo svenska teater 40 000 besökare bland annat med just dessa produktioner.

- Året gick enligt förväntningarna. Jag hade förväntat mig att Piaf skulle locka publik, vilket den har gjort, berättar teaterchef Jukka Aaltonen.

I mars blir det premiär på den nyskrivna monologen Honey med Daniela Franzell i huvudrollen. Pjäsen är skriven av teaterns nyanställda dramaturg Tove Appelgren.

- Det känns jättespännande och utmanande, berättar Appelgren om det nya uppdraget som dramaturg.

Handplockades för jobbet

Appelgren rekryterades direkt till jobbet, då Pekka Sonck slutade som Åbo svenska teaters dramaturg för ett och ett halvt år sedan.

- Det var ingen öppen rekrytering. Vi är ju en relativt liten teater, så jag funderade om vi behöver någon dramaturg, berättar Aaltonen.

Teatern stod inför en speciell situation.

- Mitt modersmål är finska, vilket visserligen har sina positiva och negativa sidor. Det där med finlandssvensk identitet är också viktigt.

- Vi skulle alltså ha behövt tjänster utifrån: någon som dramatiserar, någon som kommer med synpunkter på texterna och då började jag fundera att vi inte enbart kan anställa en dramaturg, utan vi måste hitta en som både dramatiserar och regisserar.

Tove Appelgren är en av Vega sommarpratare 2014
Tove Appelgren Tove Appelgren är en av Vega sommarpratare 2014 Bild: Zacharias Granqvist vegas sommarpratare 2014

Då han fick höra att Tove Appelgren fanns i Åbo, gick han och såg en av de produktioner vid Teater Taimine som hon regisserat. Han blev imponerad av hennes grepp och kontaktade henne.

- Det tog ganska lång tid för mig att förstå att Jukka faktiskt ville att jag skulle jobba på teatern, berättar Appelgren.

- Jag har jobbat 18 år som frilans, så man är van att ta sina egna initiativ och skapa sina egna arbetstillfällen, så jag måste smälta det i flera veckor. Det var ju jätteroligt, fortsätter Appelgren.

Förutom arbetet med Honey under våren kommer Appelgren att fortsätta att regissera och dessutom fungera som ett slags arbetspar med teaterchef Jukka Aaltonen.

Piaf och Hjort fortsätter

Flera bekanta produktioner kommer att visas under våren men det blir också nyheter.

Piaf - jag ångrar ingenting kommer att fortsätta spelas under våren fram till mitten av april och dramat Hjort spelas ännu sex gånger på Studion.

Också den populära barnpjäsen Tuva och Ture i hemligheternas hus åker på turné och spelas en gång på Studion under våren. Jane Eyre kommer också att sättas upp på teatern efter en paus på 134 år.

Läs också