Hoppa till huvudinnehåll

Axxell flyttar datanom- och närvårdarutbildning från Ekenäs till Karis

Yrkeshögskolan Novias och Yrkesskolan Axxells huvudbyggnad i Ekenäs.
Tidigare har Axxell delat fastighet med yrkeshögskolan Novia i Ekenäs. Yrkeshögskolan Novias och Yrkesskolan Axxells huvudbyggnad i Ekenäs. Bild: Yle/Anna Hellberg Yrkeshögskolan Novia,Axxell,Raseborg,Ekenäs,Västnyland

Yrkesutbildaren Axxells styrelse har fattat beslut om att datanom- och närvårdarutbildningarna flyttar från Ekenäs till Karis efter detta läsår.

Det innebär att all Axxells verksamhet flyttar från fastigheten vid Raseborgsvägen 9 som de delat med yrkeshögskolan Novia.

Internatet fortsätter ändå vara i Ekenäs.

Nu finns det personal på plats dygnet runt vilket har gjort att det är mycket lugnare och festandet har upphört.

Axxells rektor Lena Johansson säger att det inte har varit något problem att internatet inte finns i samband med utbildningen.

Axxells rektor Lena Johansson.
Rektor Lena Johansson är nöjd över att det går lugnare till på interntet. Axxells rektor Lena Johansson. Bild: Yle/Minna Almark Axxell,Lena Johansson,Västnyland,Raseborg

Tvärtom har responsen varit positiv efter att internatet koncentrerades till Ekenäs i höstas efter att ha varit uppdelat mellan Karis och Ekenäs.

- Nu finns det personal på plats dygnet runt vilket har gjort att det går mycket lugnare till och festandet har upphört, berättar Johansson.

Artesanutbildningen kvar i Ekenäs

Artesanutbildningen i textil och guldsmide kommer också att fortsätta i Knipnäsfastigheten i Ekenäs där internatet är.

Planen är ändå att den utbildningen så småningom skulle flytta till Överby i Esbo.

- På så sätt skulle det vara lättare att locka studerande men tidtabellen är ännu oklar. Ifall vi blir av med Knipnäsfastigheten så sker flytten tidigare, säger Johansson.

Axxell äger kring 15 procent av aktierna i Fastighets Ab Knipnäs och Raseborgs stad resten. De försöker sälja fastigheten.

Rosengården flyttar ut ur Knipnäs våren 2016.
Här inhyses Axxells studerande än så länge. Rosengården flyttar ut ur Knipnäs våren 2016. Bild: Yle/Marica Hildén Ekenäs,Raseborg,västnyland

Axxell är dessutom bundet vid ett hyreskontrakt fram till år 2035 som utbildaren av ekonomiska skäl redan önskat avsluta i flera år.

Vaga planer för Raseborgsvägens lokaler

En flytt av artesanutbildningen går ändå inte att genomföra hur snabbt som helst då utbildningen kräver en del speciallokaler.

Vad som sker med internatet om den gamla sjukhusfastigheten i Knipnäs säljs vill inte Johansson spekulera i.

- Det problemet tar vi när det kommer, säger hon.

Joakim von Bergmann
Vd Joakim von Bergmann vid Kustregionens utbildningsfastigheter vill inte delge några detaljer om planerna för fastigheten vid Raseborgsvägen 9. Joakim von Bergmann Bild: YLE/Minna Almark vd kustregionens utbildningsfastigheter,Raseborg

Oklart är också vad som sker med de lokaler som blir tomma då datanom- och närvårdarutbildningarna flyttar från Raseborgsvägen 9.

Verkställande direktör Joakim von Bergmann vid Kustregionens utbildningsfastigheter som äger fastigheten säger att det finns planer för vad lokalerna ska användas till.

- Men ingenting konkret, säger han.