Hoppa till huvudinnehåll

Besked från Koreahalvön: Ishockey och inmarsch tillsammans

Sydkorea marscherade ensamt ännu vid OS i Sotji 2014.
Sydkorea marscherade ensamt ännu vid OS i Sotji 2014. Sydkorea marscherade ensamt ännu vid OS i Sotji 2014. Bild: All Over Press Sydkorea,Sotji,olympiska spelen,Olympiska vinterspelen i Sotji 2014,olympiska vinterspelen,Invigning

Det råder en rejäl försoningsanda mellan Nord- och Sydkorea inför vinter-OS i Pyeongchang - nu har nationerna enats om att man marscherar in tillsammans under invigningen. Dessutom ställer man upp med ett gemensamt lag i damernas ishockeyturnering.

Det har varit på tapeten en längre tid, men nu är det klart.

De två nationerna Nord- och Sydkorea har varit involverade i överläggningar under de senaste veckorna. Beskeden som kommit från de överläggningarna enligt nyhetsbyrån AP berättar om en gemensam inmarsch under en flagga för ett enat Korea.

Nordkorea har sedan tidigare meddelat att de kommer att skicka en delegation med 550 medlemmar till vinter-OS.

Enligt AP kommer nationerna också sträva till att skapa ett gemensamt ishockeylag i damturneringen vid OS, men det kräver ännu godkännande av den internationella olympiska kommittén IOK.

Hittills har nationerna förhandlat vid den legendariska gränsorten Panmunjom, men till veckoslutet skall parterna sitta ner tillsammans med IOK i Lausanne.

OS i Pyeongchang avgörs mellan den 9 och 25 februari och sänds i stor omfattning på Yles kanaler.

(Källor: STT, AP)

Läs också