Hoppa till huvudinnehåll

Den nya fotbollshallen i Kokon står snart klar: ”Vi hoppas att vi kan locka fler juniorer”

Ursprungligen skulle den nya fotbollshallen i Kokon i Borgå vara klar redan i slutet av fjolåret, men nu är tanken att hallen ska invigas i slutet av mars. På onsdagen lyfts takstolarna upp.

Orsaken till förseningen är att projektet startade lite senare än det var tänkt. Dessutom dröjde en del av stålkonstruktionerna. Nu framskrider hallbygget och under onsdagen ska man börja lyfta upp takstolarna.

– Den slutliga tidtabellen klarnar när alla konstruktioner är uppe och entreprenören får sitt jobb klart, säger Dan Tallberg som är styrelsemedlem i FC Futura Juniorit (FCFJ).

FCFJ är delägare till hallen och är också dess huvudanvändare. Ursprungligen skulle också Porvoon Butchers delta i projektet, men föreningen drog sig ur på grund av ekonomiska problem.

Bättre träningsmöjligheter

Enligt Dan Tallberg kommer den nya hallen att avsevärt förbättra fotbollsjuniorernas träningsmöjligheter. Föreningen har ungefär 800 juniorer.

– Om man tänker på hur det ser ut i dag med snö, blåst och rusk så ändrar träningsmöjligheterna otroligt då hallen är klar. Det gäller inte bara Futuras juniorer utan hela Borgåtrakten, säger han.

Den kommande fotbolls hallens tack, vid kokon
Den kommande fotbolls hallens tack, vid kokon Bild: Yle/Daniela Ilvonen Borgå,fotboll,aurorahallen

Då hallen är klar blir den 3 500 kvadratmeter stor och 10 meter hög. Eftersom den inte är fullstor möjliggör den inte matcher med elva mot elva spelare. Hallen ska alltså främst användas för träning.

Varför byggde ni inte en fullstor hall då ni en gång bygger en hall

– På grund av ekonomin. Med de kostnadsberäkningar som vi gjorde nu skulle vi inte ha kunnat bygga en stor hall. Det är en kompromiss, säger Dan Tallberg.

FCFJ:s huvudsakliga målsättning var att ge juniorerna bättre träningsmöjligheter under vintern. Matcherna spelas på våren och sommaren då det finns tillräckligt stora fotbollsplaner utomhus.

Stort intresse från andra föreningar

Tanken är att också hyra ut hallen åt andra idrottsföreningar i Borgånejden. Inga kontrakt har ännu undertecknats men intresset för att använda hallen har varit stort.

– Hyran kommer att vara högre än stadens hyror för utomhusplanerna. Men jag har ändå en sådan uppfattning att kostnaderna är klart lägre än i huvudstadsregionen.

En bild på den kommande fotbolls hallens tack vid kokon
En bild på den kommande fotbolls hallens tack vid kokon Bild: Yle/Daniela Ilvonen Borgå,fotboll,aurorahallen

För FCFJ har hallen en enormt stor betydelse. Dan Tallberg säger att föreningen har väntat på en fotbollshall i Borgånejden i över tio år.

– Vi förväntar oss att vi får med fler juniorer i vår verksamhet. Vi har haft lite brist med träningsställen speciellt under våren. Hösten är också svår.

Föreningen vill fortsätta utveckla träningsmöjligheterna i framtiden. Fotbollshallen är bara det första steget. Men några klara strategier finns ännu inte.

– Vi har som dröm att vi i framtiden skulle ha en stor fotbollsplan där man faktiskt kan spela elva mot elva. Om det sedan är en hall eller en uppvärmd plan får framtiden utvisa, säger Dan Tallberg.