Hoppa till huvudinnehåll

Fart och adrenalin eller bara den optimala naturupplevelsen

Skoterförare fotograferad framifrån.
Niina Pietikäinen är en förarna i kompisgänget Botoxriders. Skoterförare fotograferad framifrån. Bild: SVT Yle Fem,Niina Pietikäinen

I norr är skoterkörning lika självklart som att cykla. Vintern är något man ser fram emot och våren kommer inte med vitsippor och tussilago utan med skoterrace och -långturer.

I tredelade serien Skotergalen möter vi människor som har skotern som livsstil. Tjejerna i Botoxriders från Muonio älskar fart och lössnö. Sebastian Asp får en adrenalinkick av att hoppa trettio meter på en skotercrossbana och för Tage Fjällborg är skotern en väg ut till naturen.

Muonio-baserade Botoxriders består enbart av tjejer och dess mission är att uppmuntra kvinnor att köra själv. I dokumentären följer vi tre av tjejerna - Niina Pietikäinen, Niina Kallojärvi och Marika Vehovuori - när de kör i Muonio och Kittilä.

- Botoxriders är mina skotervänner men de är också mina bästa vänner. De är väldigt viktiga för mig. De känner mig på ett sätt som ingen annan gör, säger Niina Pietikäinen medan tårarna rinner nerför kinderna.

Att köra skoter är ett sätt att komma ut i naturen och känslan av att kontrollera en maskin på 800 kubik är svår att slå.

I serien får vi bland annat följa med när de planerar vårens utfärder och döper Niinas nya skoter.

Sebastian Asp i närbild strax innan tävling.
Sebastian Asp strax innan start. Sebastian Asp i närbild strax innan tävling. Bild: SVT / Yle screenshot Yle Fem,Sebastian Asp

Sebastian Asp från Kiruna kör många kilometer med husbil tillsammans med sina föräldrar för att komma till olika snowcrosstävlingar. De långa turerna efter vägarna gör att de är en ganska sammansvetsad familj.

Vid sidan av själva körandet krävs det många timmar i garaget med skruvmejslar i händerna, gärna tillsammans med pappa Rami.

Högst på Sebastians önskelista är framgångar i de svenska mästerskapen och efter det att bli proffs.

Det som lockar mig är farten, adrenalinet och hopp. Det har jag tyckt från första början. Sen är det absolut roligt att tävla också mot andra som är lika duktiga. Det blir som en hel familj.― Sebastian Asp
Tage Fjälborg på sin skoter med hunden Kompis i famnen.
Tage Fjälborg på sin skoter med hunden Kompis i famnen. Tage Fjälborg på sin skoter med hunden Kompis i famnen. Bild: SVT / Yle screenshot Yle Fem,Tage Fjällborg

Tage Fjällborg kör ofta ut med hunden Kompis och naturligtvis en kamera. Honom fann tv-teamet i Kaalasjärvi och Nikkaluokta.

I över 50 år har hann kört skoter och målet har hela tiden varit att komma ut i naturen och njuta. Att njuta av landskapet och se djur är mycket viktigare än farten.


Orginaltitel: Skotergalen / Skuutterihullu
30 dagar på Arenan.
3 avsnitt.
Serien har tidigare visats på Yle TV2 år 2017.

Produktion: SVT Meänkieli, 2016/ Nordvision.

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem