Hoppa till huvudinnehåll

Fem journalister dömdes till fängelse i Turkiet - över 150 journalister nu fängslade

Reportrar utan gränser demonstrerade nyligen i Paris i protest mot press- och yttrandefriheten i Turkiet
Reportrar utan gränser demonstrerade nyligen i Paris i protest mot press- och yttrandefriheten i Turkiet Reportrar utan gränser demonstrerade nyligen i Paris i protest mot press- och yttrandefriheten i Turkiet Bild: EPA-EFE/IAN LANGSDON Turkiet,Reportrar utan gränser

Ytterligare fem journalister har dömts till fängelsestraff i Turkiet - denna gång för att ha spridit "terroristpropaganda."

Fyra journalister fick 18 månaders fängelse för att ha deltagit i en solidaritetskampanj för den numera bannlysta kurdiska dagstidningen Ozgur Gundem.

Tidningens chefredaktör, den kända kolumnisten Huseyin Akyol, dömdes till tre år och nio månader i fängelse, eftersom han inte uppvisade ånger i rättssalen skriver den privata nyhetsbyrån Dogan.

Alla fem åtalades för att deltagit i "terroristpropaganda" för det bannlysta kurdiska arbetarpartiet PKK.

"Yttrandefrihet är en mänsklig rättighet" står det på Amnesty-aktivistens plakat
"Yttrandefrihet är en mänsklig rättighet" står det på Amnesty-aktivistens plakat "Yttrandefrihet är en mänsklig rättighet" står det på Amnesty-aktivistens plakat Bild: EPA/NICOLAS ARMER Amnesty International,Turkiet

"Chefredaktör för en dag"

Journalisterna hörde till 56 personer som i tur och ordning tog del i Özgür Gündems kampanj "chefredaktör för en dag“ från maj till augusti år 2016.

Det var en symbolisk kampanj för att främja mångfald i medier men det slutade med att Özgur Gündem förbjöds.

Journalisterna är på fri fot i väntan på att domarna fastställs, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Organisationens representant i Turkiet har också åtalats i fallet och riskerar ett långt fängelsestraff.

- Avsikten med kampanjen var att försvara mediernas friheter och mångfald. Att betrakta deltagarna som kriminella är menat att trakassera det turkiska medborgarsamhället, säger Johann Bir vid Reportrar utan gränser.

Den turktyska journalisten Mesale Tolu är en av fem journalister som nyligen frigavs i Turkiet men som inte får lämna landet
Den turktyska journalisten Mesale Tolu är en av fem journalister som nyligen frigavs i Turkiet men som inte får lämna landet Den turktyska journalisten Mesale Tolu är en av fem journalister som nyligen frigavs i Turkiet men som inte får lämna landet Bild: EPA-EFE/ERDEM SAHIN Turkiet,Aktivister av yttrandefrihet

"Ingen laglighet i Turkiet"

Reportrar utan gränser fördömer samtidigt myndigheterna för att de inte har frigivit journalisterna Şahin Alpay and Mehmet Altan trots att den turkiska grundlagsdomstolen har beordrat att de skall friges.

- Fängslandet av Şahin Alpay and Mehmet Altan var redan chockerande och nu är det olagligt. Om det inte friges mycket snabbt så är det klart att ingen laglighet längre existerar i Turkiet, säger Johann Bir vid Reportrar utan gränser.

Han säger att Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (Europadomstolen) borde ta upp frågan och att Europadomstolen nu verkar vara den enda kanalen för turkiska journalister att få sina röster hörda.

Över 150 i fängelse

Turkiet hör till de värsta länderna i världen vad gäller yttrandefrihet.

Enligt reportrar utan gränser är över 150 journalister nu i fängelse och av dem har minst 80 dömts till fängelsestraff.

Resten har gripits och fängslats med hjälp av undantagslagar efter det misslyckade kuppförsöket år 2016.

Kommittén för att skydda journalister säger att åtminstone 259 journalister är in fängelse i världen just nu. Det är det största antalet någonsin sedan kommittén började föra bok över fängslade journalister år 1990.

Turkiet har det största antalet fängslade journalister och det är också den främsta orsaken till att det totala antalet är högst sedan år 1990.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes