Hoppa till huvudinnehåll

Företag öppnade kostnadseffektiv flyktingförläggning i Mjölbolsta

Abdiaziiz Mohamed Mustafa och Busuri Zakaria
Abdiaziiz Mohamed Mustafa och Zakaria Busuri kommer båda från Somalia, men har lärt känna varandra på Mjölbolsta i Karis. Abdiaziiz Mohamed Mustafa och Busuri Zakaria Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Mjölbolsta,Flyktingförläggning,asylsökande,Abdiaziiz Mohamed Mustafa

När andra flyktingförläggningar stänger finns det plats på det gamla sjukhuset i Mjölbolsta i Karis. Det försäkrar den nya chefen Ari Seppälä på företaget Medivida som driver Raseborgs flyktingförläggning i Mjölbolsta.

- Nu sköts verksamheten mer kostnadseffektivt än tidigare.

Ari Seppälä
Ari Seppälä har tidigare jobbat på flyktingförläggningar i Laajakoski och Pyttis. Ari Seppälä Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Mjölbolsta,Flyktingförläggning,Raseborgs mottagningscentral

Den förra flyktingförläggningen i Mjölbolsta drevs av Finlands Röda Kors och den stängdes för ett knappt år sedan.

Ny form av business

Medivida är ett företag som i drygt tio års tid erbjudit tjänster inom social- och hälsovården. De senaste åren har företaget grundat flera flyktingförläggningar av vilka den i Mjölbolsta och en i Kankaanpää finns kvar.

Medivida är hyresgäst hos företaget Meltola 01 Oy. Hyresavtalet gäller huvudbyggnaden och hyresavtalet är i kraft tills vidare.

Raseborgs mottagningscentral i Mjölbolsta.
Mjölbolsta före detta sjukhus har öppnat som flyktingförläggning igen. Denna gång med företaget Medivida som producent för verksamheten. Raseborgs mottagningscentral i Mjölbolsta. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Mjölbolsta,Flyktingförläggning

Migrationsverket började för cirka ett år sedan konkurrensutsätta flyktingförläggningarna. Medivida vann alltså anbudstävlingen.

Flyktingförläggningen i Raseborg har omkring 200 asylsökande, men antalet kan ökas snabbt vid behov.

De flesta asylsökande har flyttats hit från andra flyktingförläggningar.

De flesta är män, men också kvinnor och familjer bor på Mjölbolsta. Nationaliteterna är många, men Afghanistan, Irak, Somalia, Ryssland och Vitryssland finns företrädda.

Tillreder sin egen mat

I det gamla stora köket är det lugnt ännu vid lunchtid. Ett antal spisar står uppradade bredvid varandra. Det är här asylsökandena lagar mat.

Nuförtiden serveras ingen mat på flyktingförläggningen utan alla får tillreda eller köpa sin mat och annat de behöver bäst de vill. För maten ersätts de med en liten summa varje månad.

Eget kylskåp på rummet

Varje rum har ett eget kylskåp, men maten får inte tillredas på rummet eftersom det redan lett till onödiga utryckningar av brandkåren. Sådana utryckningar blir dyra.

Vid en av spisarna i köket står Zakaria Busuri. Han kommer från Somalia, men har också bott på två olika flyktingförläggningar i Finland innan han kom till Mjölbolsta.

Busuri Zakaria lagar mat.
Busuri Zakaria gillar att tillreda sin mat själv. Busuri Zakaria lagar mat. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Mjölbolsta,Flyktingförläggning,asylsökande

Busuri skalar lök och kokar en kyckling. På finska berättar han att han en gång i veckan tar bussen till Karis för att handla.

- Jag tillreder både lunch och middag här i köket. I dag blir det kyckling med pommes frites, lök och chili, berättar han.

Håller sig för sig själva

Korridorerna i det gamla sjukhuset är också knäpptysta vid middagstid en vanlig vardag. Det är svårt att föreställa sig att det bor 200 människor här.

De flesta verkar hålla sig för sig själva bakom stängda dörrar. Några är kanske utomhus eller på besök någonstans.

Entréen vid Raseborgs mottagningscentral i Mjölbolsta.
Medividas förhållningssätt till frivilligarbete är striktare än det var på Röda Korsets tid i Mjölbolsta. Seppälä betonar att frivilligverksamheten måste ske på vissa villkor. Entréen vid Raseborgs mottagningscentral i Mjölbolsta. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Flyktingförläggning,Mjölbolsta

Frivilligverksamheten vid flyktingförläggningen har ännu inte kommit i gång och Seppälä är lite förtegen om hur den borde ordnas.

Han betonar att den ska ske utgående från förläggningens villkor.

- Klienterna är på vårt ansvar. Hobbyer får gärna ske utanför huset, men vi vill veta vilka som rör sig i våra korridorer.

Han säger ändå att han inom kort försöker samla intressenter och kanske köra igång någon form av frivilligverksamhet.

Flexibel verksamhet

För tillfället kan platsantalet variera mellan 150 och 399 förutsatt att också personalstyrkan växer om antalet platser gör det.

I dag består personalen av 15 personer. Några få jobbade redan under Röda Korsets tid. Några har jobbat på andra förläggningar.

Seppälä förutspår att Medivida har goda chanser att fortsätta och utöka verksamheten i Mjölbolsta när andra flyktingförläggningar i andra delar av landet stängs.

Han hänvisar till att verksamheten i Mjölbolsta är så kostnadseffektiv.

- Vi överväger alla beslut noggrant, tjänster konkurrensutsätts, personalstyrkan är rätt dimensionerad och en del tjänster får man helt enkelt vänta en stund på, förklarar Seppälä.

Läs mera:

Flyktingarna stannade inte i Västnyland - de flesta som kom år 2015 bor inte kvar

Flyktingsituationen har förändrats avsevärt under de två senaste åren. Så också i Västnyland.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland