Hoppa till huvudinnehåll

Fuktproblem i Donnerska skolan och gymnasiet i Karleby

Karleby svenska gymnasium och Donnerska skolan.
Karleby svenska gymnasium och Donnerska skolan. Karleby svenska gymnasium och Donnerska skolan. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist karleby högstadium

Det finns stora problem med inneluften och fuktproblem i källaren och i två klassrum i Donnerska skolan i Karleby. Gymnasiet påverkas av klassarrangemangen eftersom det finns i samma byggnad.

Gymnasiet flyttar antagligen till lediga utrymmen i social-och hälsovårdsutbildningens utrymmen på Hälsovägen. Högstadiet får ta över gymnasiets friska utrymmen.

Rapporten överlämnades på onsdagen

Rapporten är beställd av arbetarskyddet i Karleby och den är gjord av företaget Idea Structura. Källaren med matsal och kök är värst utsatta, problem finns också i ett par klassrum i anslutning till auditoriet i första våningen.

- Vi har haft våra misstankar, man gjorde försök till åtgärder för 2-3 år sedan men det har luktat unket i korridoren. Det hjälper inte längre med plåster, säger Donnerska skolans rektor Kaj Holmbäck.

- Jag sitter här nu på skolan och försöker pussla ihop schemat så att inga lärare och elever skall behövas vistas i utrymmen där problemen konstaterats.

Skolbespisningen blir ett problem

Skolmaten blir ett logistiskt problem eftersom de stora problemen finns i matsalen och i köket i källaren.

-Festsalen kan inte utnyttjas för ätandet innan studentskrivningarna är över, ett alternativ är att äta i klassrummen men det är inte heller lätt att ordna , säger rektor Kaj Holmbäck.

Renoveringsplanerna aktualiseras på nytt

I årets budget är inte de båda skolorna nämnda när det gäller renovering men nu måste nånting ske snabbt säger rektor Kaj Holmbäck. Våning 1-3 är i skick och kan användas och därför är det enligt Kaj Holmbäck bättre att evakuera gymnasisterna och låta Donnerska skolans elever bli kvar i huset.

- Nya ventilationsrör och maskiner måste till och nya fönster där vatten rinner in i väggkonstruktionerna förutom att läckage måste åtgärdas.

- Nu räcker det inte längre med en plåsterrenovering.

Huvudbyggnaden stod klar 1960 och tillbyggnaden 1983.

Dämpad stämning bland lärarna

Eleverna hade hunnit gå hem för dagen när rapporten meddelades skolan och de har inte direkt blivit informerade av skolans personal. Meddelande har ändå gått ut via Wilma-systemet.

- Bland lärarna var stämningen dämpad när de fick höra rapporten, säger Kaj Holmbäck.

Artikeln har kompletterats 18.1 2018 kl. 9.47 med en precisering i ingressen kring berörda utrymmen.