Hoppa till huvudinnehåll

Gör en nordisk chili con carne i kåltaco

En portion med kåltaco på en an tallrik
En portion med kåltaco på en an tallrik Bild: Yle/Minna Mäkelä recept,Strömsö (tv-program),Paul Svensson,Kål,Taco (Mexican cuisine),cabbage

Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

Svamp- och grönsaksragu med nötnacke

Mycket grönsaker ger en mustig smak till en mör och fin bit nötkött. Som du märker är växtvärlden välrepresenterad i den här matiga ragun.

Ingredienser, 4 pers

  • 300 g nötnacke
  • 300g rotselleri, riven
  • 2 dl vitkål, hackad
  • 5 små gullök
  • 3 vitlöksklyfta, finhackad
  • 200 g svamp, gärna fryst trattkantarell
  • 30 g smör
  • olivolja
  • 5 dl ekologisk köttbuljong
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Salta och peppra köttet runtom. Bryn i lite olja och en klick smör.
  2. Stek kål, lök, vitlök och rotselleri mjuka i samma panna som köttet.
  3. Stek svampen i lite olja, tillsätt en klick smör mot slutet.
  4. Lägg allt i en gjutjärnsgryta med urstekningsvätska och tillsätt buljong. Salta och peppra.
  5. Toppa upp med vatten så det täcker.
  6. Brässera mjukt i 175 c ugn i ca. 1h 45min.
  7. Rör så köttet faller sönder till en tät ragu

Bondbönor med chili

Bönsalsa av bondbönor och kryddor på en tallrik i ett kök.
Bönsalsa av bondbönor och kryddor på en tallrik i ett kök. Bild: Yle/Minna Mäkelä recept,Strömsö (tv-program),Paul Svensson,bönor,chili,salsa

Finländska bondbönor är en härlig råvara vi alla borde äta mera av, det är billig, näringsrik och utsökt mat i våra kök och har så varit sedan 600-talet. Blötlägg, koka och krydda.

Ingredienser, 4 pers

  • 500 g inhemska bondbönor, blötlagda enligt förpackningen
  • 1 tsk chipotle (torkad rökt chili)
  • 1 tsk torkad mald chili
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 1 tsk spiskummin
  • 3 lagerblad
  • salt
  • 1 kruka koriander, finskuren

Gör så här

  1. Skölj de färdigt blötlagda bondbönorna.
  2. Blanda avrunna bönorna med kryddor, förutom salt, och vatten så det täcker.
  3. Sjud under lock tills mjuka.
  4. Blanda med finskuren koriander, salt och olivolja.

Fyll hellre på mer vatten under kokningen, på det här sättet kokar kryddorna bättre in i bönorna än om man har i mycket vatten från början.

Kålrabbi, äpple och havtorn

En skål med sallad på kålrabbi, havtorn och äpple i ett kök
En skål med sallad på kålrabbi, havtorn och äpple i ett kök Bild: Yle/Minna Mäkelä recept,Strömsö (tv-program),Paul Svensson,sallader (maträtter),Kålrabbi,kålrabbi,havtorn,äpple

En krispig sallad på kålrabbi och äpple passar bra till både bönor och ragu. Läskande havtorn ger extra syrlighet.

Ingredienser, 4 pers

  • 1st kålrabbi, strimlad
  • 1st äpple, strimlad
  • ½ dl havtorn, frysta
  • 1 st schalottenlök, finhackad
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Blanda alla ingredienser och smaka av med olja, salt och svartpeppar.

Kåltacos

Kålblad är kökets nya tacos. De spricker inte, de smular inte sönder just när man ska ta en tugga och de går utmärkt att rulla in god fyllning i. Dessutom är de i sej själva fulla av nyttigheter.

Ingredienser, 4 pers

  • ½ vitkålshuvud

Gör så här

  1. Plocka vitkålsblad.
  2. Sänk i ångande vatten ca 20 sek.
  3. Lyft och kyl i kallt vatten.
En portion med kåltaco på ett dukat bord
En portion med kåltaco på ett dukat bord Bild: Yle/Minna Mäkelä recept,Strömsö (tv-program),Paul Svensson,Kål,cabbage

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept