Hoppa till huvudinnehåll

"Graviditetshjärna" är ett verkligt fenomen - ny studie visar samband mellan graviditet och svårigheter att fokusera

En gravid mage med bokstäverna ABC och siffrorna 123 skrivna på magen.
Många gravida har svårt att fokusera och glömmer lätt, visar ny studie. En gravid mage med bokstäverna ABC och siffrorna 123 skrivna på magen. Bild: Mostphotos graviditet,gravida kvinnor,graviditetsillamående,spädbarn

Placerat plånboken i kylskåpet? Missat ett avtalat möte? Tappat tråden i en diskussion? Det är helt normalt om du är gravid.

Många gravida upplever svårigheter med koncentrationen, inlärningen och minnen. Fyra av fem gravida kvinnor upplever svårigheter med att fokusera, visar studie som presenterats i Medical Journal of Australia.

Katarina Byström är barnmorska och reflexolog och har arbetat med gravida i över 20 år. Att gravida skulle ha svårt att fokusera är för henne ingen nyhet och det är helt naturligt, menar hon.

- Det kan vara fråga om att komma ihåg tider men också att komma ihåg dagsordningen. Det gäller små saker, inga katastrofer, säger Byström.

Värre mot slutet av graviditeten

I studien deltog 709 gravida och 521 icke-gravida kvinnor. Problem med att fokusera blir speciellt tydligt i den tredje trimester, det vill säga under de tre sista månaderna av graviditeten.

Generellt är de kognitiva färdigheterna sämre hos de gravida jämfört med de icke-gravida. Det gäller uppmärksamhet, beslutsfattande, förmågan att planera och sifferminnet som blir sämre vartefter graviditeten framskrider.

Resultatet av studien visar också att det inte är fråga om några grava förändringar. Gravida presterar fortfarande inom det normala även om förmågan är nedsatt.

- Jag är inte min mest skärpta version, jag glömmer saker och tankarna är på annat håll, säger Heidi Björkstrand-Berg som väntar sitt första barn och är i graviditetsvecka 32.

För att komma ihåg viktiga saker gäller det att göra anteckningar. Svårigheter med att fokusera har resulterat i många minneslappar.

- Jag är annars också en yr person och trodde inte att det skulle märkas av under graviditeten, men jag har nog känt av det mer än jag trodde, säger Björkstrand-Berg.

Heidi Björksten-Berg sitter på
- Jag tror att de i min omgivning märker av att jag har svårt att fokusera, säger Heidi Björkstrand-Berg. Heidi Björksten-Berg sitter på Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen graviditet

Viktigt med information

Hur mycket man glömmer är relaterat till stressnivån och till vardagliga prioriteringar, menar Byström.

- Bra information till de gravida är att de inte ska kräva för mycket av sig själva, säger Byström.

Att informera familjen och de närmaste om problemen med att hålla fokus kan vara bra.

- Även om det inte är fråga om jättestora saker kan det göra den gravida mera stressad eller irriterad då man upplever att man inte kommer ihåg saker på samma sätt som tidigare, säger Byström.

Katarina Byström tittar mot kameran.
Katarina Byström trivs med att jobba med gravida. Katarina Byström tittar mot kameran. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen Katarina Byström

Forskning på området är uppskattat.

- Vad är myt och vad är fakta? Då man har fakta har man som gravid också något att försvara sig med, säger Byström.

Björkstrand-Berg hade hört om ”gravidhjärna” innan, men visste inte seriöst påståendet var. Att forskning bekräftar det som man tidigare talat om i folkmun är välkommet.

- Det känns bra, man får litet belägg då för att få vara glömsk, säger Björkstrand-Berg.

Förändringar i hjärnan

Fortfarande är forskarna osäkra på de exakta orsakerna till ”graviditetshjärnan”.

- Det finns studier som visar på att den högra hjärnhalvan, det vill säga den emotionella delen, blir mera aktiv. Och det tar då fokus från den vänstra hjärnhalvan, det kognitiva, säger Byström.

Även sömnbrist, stress, humörsvängningar, hormonella förändringar och illamående påverkar förmågan att vara fokuserad under graviditeten.

Problemen med att fokusera är inte permanenta, men de kan hålla i sig under uppskattningsvis två års tid.

- Det är individuellt. Många upplever att det förstärks ytterligare under amningen, säger Byström.

Läs mera:

Finländska mammor uppmanas att amma mer och längre - "rätten att amma på allmän plats borde lagstadgas"

Finland ska bli världsbäst på amning, det är målet för THL:s nya amningsprogram. Man funderar till och med på om det behövs en lag för att trygga amning på allmän plats. Viktigast är ändå att förbättra amningshandledningen.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP