Hoppa till huvudinnehåll

Hälften av finländarna tänker resa utomlands i år och vädret är ett allt viktigare skäl

Kvinna sitter under ett parasoll på en sandstrand.
Kvinna sitter under ett parasoll på en sandstrand. Bild: Mostphotos Solbad,semester,Strand,sommar,badstränder,Phuket,Thailand

Önskan att lösgöra sig från vardagen, koppla av och nyfikenhet på nya platser är orsaker för finländarna att resa. Det framgår av en enkät inför resemässan som hålls i Helsingfors på veckoslutet.

Hälften av dem som svarade på enkäten reser för att koppla av och för att kunna lösgöra sig från vardagens rutiner och brådska och för att se nya platser.

Var tredje är ute efter bättre väder. Vädret har blivit ett viktigare motiv för att resa - vädret är numera ett av de fyra viktigaste skälen för att packa kappsäcken.

Strand på Menorca.
Många är ute efter bättre väder. Strand på Menorca. Bild: EPA/DAVID ARQUIMBAU Menorca,Spanien,badstränder,semester,semesterresor,turister,turism,solen,parasoll

En fjärdedel reser för att lära sig nya saker, bekanta sig med nya kulturer, matkultur och människor.

Också temaresor som kulturresor och mat- och vinresor intresserar.

Bara var tionde drivs av tävlingsinstinkt och reser för att upptäcka fjärran, orörda platser eller för att uppleva extrema förhållanden.

Ansvarsfulla resenärer

Största delen av finländarna är ansvarstagande under sitt resande och föredrar lokal service, som till exempel hotell eller restauranger, och de reser utom turistsäsongen för att minska belastningen.

De som reser mycket använder oftare lokala serviceproducenter och är noggrannare med att följa regler då de rör sig i naturen.

Att ägna sig åt välgörenhet utomlands intresserar främst ungdomar mellan 18 och 24 år, men bara sju procent har planerat en sådan resa.

Europa och södra Asien intresserar

Under fjolåret reste 65 procent av finländarna i hemlandet och 55 procent utomlands. Största delen av resorna görs inom Europa och på andra plats kommer södra Asien.

25 procent av oss har gjort en utlandsresa under fjolåret och 16 procent har rest utomlands två gånger.

Det är 50-60-åringarna som reser flitigast - av dem reste 26 procent utomlands fler än tre gånger.

Hälften kommer att resa i år

Under år 2018 planerar nästan hälften av finländarna att åka på stadssemester utomlands och 35 procent säger att de ämnar åka på stadssemester i hemlandet. Både stadssemestrarna och strandsemestrarna har blivit populärare.

Eiffeltornet i Paris med turister i förgrunden.
Stadssemestrar har blivit populärare Eiffeltornet i Paris med turister i förgrunden. Bild: All over press / JEREMY LEMPIN Paris,Eiffeltornet,sevärdheter,Frankrike,turism,turister

Hälften av finländarna planerar resa utomlands i år. En femtedel ämnar resa till de nordiska länderna eller Baltikum och nästan hälften planerar resa till något annat land i Europa.

Intresset för de nordiska länderna och Baltikum har minskat en aning jämfört med året innan. Omkring 5 procent planerar att resa till Nordamerika och en lika stor andel planerar att resa till södra Asien.

Enkäten har gjorts av Kantar TNS, som intervjuade 1 050 personer över 18 år i december 2017.