Hoppa till huvudinnehåll

Här reser sig Arcadas och Hankens nya studentbostäder – tanken på en idrottshall kom först

daniel tallberg och henna konsti på den tomt där nya studentbostäder byggs i rask takt
Daniel Tallberg är är styrelseordförande för Arcada studerandekår - ASK och Henna Konsti är styrelseordförande för Svenska Handelshögskolans studentkår. daniel tallberg och henna konsti på den tomt där nya studentbostäder byggs i rask takt Bild: Yle/Helena von Alfthan Yrkeshögskolan Arcada,Svenska handelshögskolan,daniel tallberg

Grundstenen murades på onsdag för Arcadas och Hankens byggprojekt som kombinerar idrottshall med studentbostäder. Tanken på en idrottshall kom först, men de studerande är glada över att få bostäder.

Det nya huset som ska rymma 103 studentbostäder och en idrottshall finns på Byholmsgränden, ett stenkast från yrkeshögskolan Arcada. I närheten finns redan en stor mängd studentbostäder.

- Det behövs alltid mera studentbostäder. Det är alltid kö till dem och de är väldigt populära i och med den förmånliga hyran och det perfekta läget. De här nya bostäderna kommer säkert att gå åt snabbt, säger Daniel Tallberg från Arcada studerandekår.

Det nya med bostadsbolaget Majsporten och Arcadahallen som idrottshallen ska heta är att yrkeshögskolan samarbetar med Svenska Handelshögskolan.

- Vi har inte tidigare haft bostäder från Hankens sida så vi är jätteglada. Jag hoppas att det kommer att vara lite lättare att hitta bostad, säger Henna Konsti som är ordförande för Hankens studentkår.

Styrelseordförande Henna Konsti, Svenska Handelshögskolans Studentkår murar grundsten för Arcadahallen
Henna Konsti, styrelseordförande vid Hankens studentkår var en av dem som murade grundstenen till det nya huset, Styrelseordförande Henna Konsti, Svenska Handelshögskolans Studentkår murar grundsten för Arcadahallen Bild: Yle/Helena von Alfthan Svenska handelshögskolan,Henna Konsti

Henna Konsti berättar att många av Hankens studerande redan bor i området. Det går lätt att ta sig med buss till Hanken från Majstad.

- Överallt i Helsingfors är det svårt att hitta studentbostad så det är jättefint att vi får också vara med på det här projektet med Hanken, säger Konsti.

karen spens är rektor för svenska handelshögskolan
Hankens rektor Karen Spens säger att det här är en historisk händelse. karen spens är rektor för svenska handelshögskolan Bild: Yle/Helena von Alfthan Svenska handelshögskolan,karen spens

Första våningen har redan börjat få form när grundstenen muras. Byggkommitténs ordförande Henrik Wolff rullar in projektets byggritningar, grundstensurkunden och dagens dagstidningar i en cylinder.

Han lägger till några mynt som faller klirrande ner i cylindern av metall som ska muras in i grundstenen. Det är en uppenbart glad Henrik Wolff som tar tag i mursleven.

henrik wolff håller tal när arcadahallens grundsten ska muras
Henrik Wolff har många roller i bygget, han är byggkommitténs ordförande, rektor för Arcada och vd för Stiftelsen Arcada. henrik wolff håller tal när arcadahallens grundsten ska muras Bild: Yle/Helena von Alfthan Yrkeshögskolan Arcada,Svenska handelshögskolan,henrik wolff

- Det är ny historisk öppning att vi har kommit så här långt i det svenska samarbetet i Helsingfors. Det är ett modernt sätt att jobba tillsammans, självständiga högskolor som inte ser några hinder för samarbete, säger Arcadas rektor Henrik Wolff.

Yrkeshögskolan Arcada utbildar idrottsinstruktörer och behöver därför en idrottshall. Hallen ska också vara öppen för utomstående.

Det lönade sig inte att bara bygga en hall, eftersom kostnaderna med att påla den mjuka marken på Byholmsgränden skulle ha blivit för höga.

- Om vi inte hade behövt en idrottshall så hade vi inte byggt bostäderna heller, säger Henrik Wolff.

I bakgrunden skymtar Prakticum och Arcada, i förgrunden ett bygge.
I bakgrunden skymtar Prakticum och Arcada. De nya studentbostäderna ligger vid Byholmsgränden, ett stenkast från Arcada och nära Byholmens återvinningscentral. I bakgrunden skymtar Prakticum och Arcada, i förgrunden ett bygge. Bild: Yle/Helena von Alfthan Prakticum,Yrkeshögskolan Arcada,byggplatser,studentbostäder

Huset blir åtta våningar högt, idrottshallen byggs i de översta våningarna.

- Behovet av studentbostäder är stort och beläggningsgraden är praktiskt taget 100 procent på våra tidigare bostäder. Det finns hela tiden en efterfrågan, säger Arcadas rektor Henrik Wolff.

Svenska Handelshögskolan äger 40 procent av det nya huset, och Stiftelsen Arcada resten. Fastighets Ab Arcadahallen som ägs av Stiftelsen Arcada ansvarar för byggandet av idrottshallen.

Karen Spens och Henrik Wolff ser på cylindern som ska muras in i grundstenen för arcadahallen
Hankens rektor Karen Spens och Arcadas rektor Henrik Wolff vid den cylinder som murades in i grundstenen. Karen Spens och Henrik Wolff ser på cylindern som ska muras in i grundstenen för arcadahallen Bild: Yle/Helena von Alfthan Yrkeshögskolan Arcada,Svenska handelshögskolan,majsporten

Kostnaderna för bygget är 18,9 miljoner euro. Huset beräknas stå klart år 2019.

- Det blev en förskjutning på en månad på grund av de besvärliga markförhållanden här men nu borde det inte finnas sådana osäkerhetsmoment i den här tidtabellen längre, säger Arcadas rektor Henrik Wolff.

Allt som allt 103 studentbostäder ska det bli i Arcadas och Hankens nya hus på Byholmsgatan, 85 ettor, 14 tvåor och fyra trerummare.

De minsta bostäderna är 21 kvadratmeter stora, de största 56 kvadratmeter. Arkitekt för bygget är Stefan Ahlman.