Hoppa till huvudinnehåll

Nejonögon simmar in i dödsfälla vid kraftverk i Nykarleby

Ett tiotal nejonögon har sugits in i en pump.
Ett tiotal nejonögon har sugits in i en pump. Ett tiotal nejonögon har sugits in i en pump. Bild: Jeremias Korhonen Nykarleby,Österbotten,Pump,Nejonögon

Pumparna vid vattenkraftverket i Nykarleby stockas med jämna mellanrum. Orsaken har visat sig vara nejonögon som sugits in i pumparna.

Under de senaste dagarna har man haft ett ovanligt problem vid byggarbetsplatsen vid Stadsforsens vattenkraftverk i Nykarleby.

- Pumparna stockades hela tiden och vi trodde att de suger in någon sorts slam, säger byggarbetsplatschefen Jeremias Korhonen från Lemminkäinen.

Korhonen berättar att effekten i pumparna plötsligt sjönk och att vattnet började stiga vid grävningarna. Efter att man stängt av dem och väntat lite så fortsatte de pumpa, men så stockades de igen. Det här pågick i tre dagar.

Vattenpumpar pumpar vatten vid en å i Nykarleby.
Vattenpumpar i arbete vid kraftverket Vattenpumpar pumpar vatten vid en å i Nykarleby. Bild: Jeremias Korhonen floder, åar och älvar,Nykarleby,Pump,Österbotten

- I måndags lyfte vi upp pumparna och märkte att det inte var slam som stockat pumparna utan nejonögon, säger Korhonen.

Korhonen antar att nejonögonen har simmat in i små hålor då man gjorde en byggavsats vid arbetsplatsen. Där har nejonögonen blivit i fällan och nu sugs de in i pumparna med ödesdigra konsekvenser.

Ingen fara för nejonögonstammen

Jyrki Latvala från Södra Österbottens NTM-central uppskattar att det finns några tiotal nejonögon i pumpen på bilden. Antalet döda nejonögon kan vara större om de har sugits in i pumparna under hela den tid som pumparna varit i gång.

- Om vi tänker på naturen eller de nejonögon som simmar upp för Lappo å, så ser jag inte situationen som ödesdiger. Nejonögonen är inte så trogna till sin hemmaå som till exempel vandringsfiskarna, säger Latvala.

Ett tiotal nejonögon har sugits in i en pump.
Nejonögon Ett tiotal nejonögon har sugits in i en pump. Bild: Jeremias Korhonen Nejonögon,Nykarleby,Österbotten,Pump

Han påminner om att i de åar inom Södra Österbottens NTM-centrals upptagningsområde som är betydelsefulla för nejonögonfisket, det vill säga Perho å och Lappfjärds å, så är fångsten tiotusentals nejonögon i året.

Händelserna i Nykarleby kräver dock en noggrann utredning.

- Vi strävar till att besöka platsen och utreder ifall det är möjligt att det här kan fortsätta, säger Latvala.

Nejonögonen som årligen strävar till att ta sig upp för Lappo å har ingen möjlighet att ta sig över dammen vid vattenkraftverket. Därför har vattenkraftverket en skyldighet att årligen flytta 5 000 nejonögon över dammen.

Till deras skyldigheter hör också att plantera laxfiskar och 400 000 sikyngel i havet. Den här skyldigheten har man haft ända sedan 1980-talet då den nuvarande dammen byggdes.

Text: Hanne Leiwo/Yle Pohjanmaa
Översättning: Juho Karlsson/Yle Österbotten

Yle uutiset

Läs också