Hoppa till huvudinnehåll

Sibbobor oroar sig för att bli utan bussterminal i Nickby

Matkahuolto i Nickby.
Busstationen i Nickby ska rivas. Matkahuolto i Nickby. Bild: Yle/ Alexandra Karlsson busstation,Nickby,Sibbo,matkahuolto i nickby

Ortsbor oroar sig för att bli utan väntsal och få svårt att hitta till rätt bussar när stationsbyggnaden i Nickby i Sibbo rivs. Samtidigt saknas klara beslut på var och när en ny bussterminal byggs.

I Facebookgruppen Sipoo - Sibbo är ortsbor upprörda över att busstationen på Stora Byvägen i Nickby rivs för att ge plats åt ett bostadshus.

Ortsborna är i första hand upprörda över att förlora väntsalen och Matkahuoltos tjänster. Andra är bekymrade för att det blir svårt att veta varifrån bussarna går och i vilken riktning.

Busstidtabeller
Busstidtabeller Bild: Mikael Crawford/Yle Sibbo,Nickby,Matkahuolto,busstidtabeller

Reaktionerna i sociala medier tog fart efter att kommunstyrelsen godkände ett omfattande planläggningsprogram för hela Sibbo vid mötet den 16 januari.

Planläggningsprogrammet 2018 - 2021 är det senaste förslaget för hur Sibbo ska utvecklas och berör bland annat busstrafiken i Nickby centrum.

Tim Kankfelt från Sibbo
Tim Kankfelt Tim Kankfelt från Sibbo Bild: YLE / Hanna Othman Sibbo,kommunfullmäktigeledamöter,kommunstyrelser,tim kankfelt

- På den plats där busstationen är i dag i centrum av byn kommer den inte att fortsätta finnas i framtiden. Det är utgångsläget, säger kommunstyrelseledamot Tim Kankfelt (SFP).

Resenärer blir utan väntsal

I planeringsprogrammet 2018-2021 nämns bland annat en tidsanpassad hållplats för busstrafik längs Stora Byvägen framför Sockengården och Aravahuset. Den ska användas i väntan på en ny busstation.

- Exakt, för det är vid skolcentrum och Sockengården som man mest använder buss. Då är det också logiskt att det är där bussarna stannar.

Konstverket på väggen. Ett barn sitter inne i ett kronblad.
Blir Aravahuset tillfällig väntsal för bussresenärer? Konstverket på väggen. Ett barn sitter inne i ett kronblad. Bild: Yle/Lone Widestam Nickby,väggmålningar,aravahuset

Kankfelt betonar att det här samtidigt betyder att Matkahuoltos betjäningsställe försvinner. Varma rum där man kan gå in och vänta på bussen finns inte heller i den kommande lösningen.

- Skolbarnen kan få vänta lite längre på hållplatserna om timmarna tar slut tidigare. Endera är de i skolan eller så hänger de ute på byn och det är ju alltid en sämre lösning, menar Kankfelt.

Alldeles vid ingången finns en tidningsläsesal
Fylls biblioteket snart av skolbarn som väntar på bussen? Alldeles vid ingången finns en tidningsläsesal Bild: Yle/Carmela Walder Nickby,Sibbo,bibliotek,renovering,läsesalar,kungsvägens skola

Var den nya permanenta bussterminalen ska byggas är inte klart.

- En tänkbar plats för en ny busstation är vid Nickbyvägen i anslutning till skolcentrum, men jag vågar inte säga om det är en slutlig lösning, säger Tim Kankfelt.

Olika bud för en ny busstation

Under årens lopp har frågan om busstationens vara eller icke-vara diskuterats många gånger. Tanken på att placera en bussterminal i Nickbys absoluta centrum har hängt med länge.

Byggplatsen för Nickby hjärta
Är skolcentrum bästa platsen för en bussterminal? Byggplatsen för Nickby hjärta Bild: Yle/ Stefan Paavola nickby hjärta

När detaljplaneringen för Nickbyvägen inleddes 2014 var det aktuellt att lägga terminalen vid Östra Storkärrsgränden och parkområdet norr om Nickby skolcentrum. Det är oklart om området fortfarande är aktuellt.

För två år sedan konstaterade Helsingforsregionens trafik (HRT) att försäljningen i Nickby inte är lönsam och föreslog en gatuterminal i stället för busstation.

Nickby
Sockengården ligger i Nickbys absoluta centrum. Nickby Bild: Yle/Fredrika Sundén Nickby,Sibbo,kaninrondell

I en intervju för Yle Östnyland svarade dåvarande planläggningschef Eveliina Harsia:

- En möjlighet skulle vara Sockengården eller biblioteket i Nickbys absoluta centrum. Kanske kunde biblioteket rentav fungera som en vänthall, medan busschaufförerna skulle ha sina pausrum i Sockengården.

Bussterminal vid järnvägen

I rapporten Idéplan för Nickby centrum från augusti 2009 presenteras bland annat tre förslag till en ny bussterminal med flera avgångsplattformar söder om järnvägsstationen.

I rapporten framhålls att ett centralt mål är att förbereda sig för persontrafik på bansträckan Kervo–Nickby samt arrangemangen i anknytning till denna.

Rälsbussen anländer till Ekenäs station.
Tåg och buss till Nickby är framtidens melodi. Rälsbussen anländer till Ekenäs station. Bild: Yle/Tove Virta rälsbuss,Hangö,Karis,Ekenäs,Raseborg,järnvägsstationer

Enligt Tim Kankfelt är den spårbundna trafiken en sådan lösning som kommunen på lång sikt borde komma fram till.

- Alla är överens om att en större station där man kan ha både tåg- och busstrafik är den bästa lösningen. Men då talar vi om en tidsrymd på plus fem år. Inom fem år har vi ingen reguljär tågtrafik till Nickby. Det vågar jag nog nästan säga.

Läs också