Hoppa till huvudinnehåll

Torghandlare kritisk till flytten från Salutorget: Min ärliga åsikt kräver censur

Tapio Tanninen är torgförsäljare på Salutorget i Åbo
Tapio Tanninen är torgförsäljare på Salutorget i Åbo. I maj flyttas torghandeln från Salutorget till ytan bredvid den ortodoxa kyrkan plus ytan där de nuvarande parkeringsplatserna som syns i bakgrunden finns. Tapio Tanninen är torgförsäljare på Salutorget i Åbo Bild: Yle / Peter Karlberg Salutorget (Åbo)

Snart inleds det förberedande arbetet för att bygga den underjordiska parkeringen under Salutorget i Åbo. Torghandlarna är missnöjda med byggplanerna och är oroade för att kommersen helt dör ut medan parkeringen byggs.

Tapio Tanninen är en av torgförsäljarna som har tydliga åsikter i den här frågan.

- Med tanke på att det säkert finns barn och unga som läser det här så måste min ärliga åsikt censureras. Torghandeln är vårt levebröd och om man börjar gräva här kommer hela torghandeln att dö ut. Efter det behöver man inte heller en underjordisk parkering, för varför skulle någon komma till ett dött torg.

- Ett tydligt exempel är torget i Kuopio, ett känt torg som dog ut efter att man grävde där. Samma sak kommer att hända med Salutorget i Åbo. Det är jag helt säker på.

Med tanke på att det säkert finns barn och unga som läser det här så måste min ärliga åsikt censureras

Under mars försvinner taxistolpen och parkeringsplatserna längs Universitetsgatan, alltså parkeringsplatserna vid Salutorget.

I maj flyttas sedan torghandeln från Salutorget till ytan bredvid den ortodoxa kyrkan, plus ytan där de ovannämnda parkeringsplatserna finns.

Salutorget i Åbo
Salutorget i Åbo Bild: Yle / Peter Karlberg Salutorget (Åbo)

En annan torghandlare som vill vara anonym menar att de nya ytorna är alldeles för små. Dessutom kommer Salutorget vara en byggarbetsplats under flera års tid.

- På somrarna ser man hur mycket folk och försäljare som finns här på Salutorget. Det är trångt redan nu på somrarna och nu tänker man halvera ytan för torghandeln. Det här lär ta kål på torghandeln. För vem vill handla sina grönsaker på en trång yta som samtidigt mer liknar en byggarbetsplats än ett torg.

Det här lär ta kål på torghandeln. För vem vill handla sina grönsaker på en trång yta som samtidigt mer liknar en byggarbetsplats än ett torg

Tapio Tanninen ser ingen poäng med en underjordisk parkering.

- Nog vore det bra om man skulle göra om hela torgytan, då den nu kan vara rätt besvärlig att gå på. Inte minst för äldre. Men varför måste man gräva upp hela Salutorget?

Salutorget i Åbo
Salutorget i Åbo Bild: Yle / Peter Karlberg Salutorget (Åbo)

Oklart vem som betalar för torgparkeringen i Åbo - politiker kritiska